Şefa secţiei ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon anunţă că medicii renunţă la demisiile din gardă şi dă vina pe presă
Şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon anunţă că medicii anestezişti îşi vor continua activitatea, după ce iniţial au ameninţat cu demisiile din gărzi şi apoi cu demisia din spital, pentru a merge în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”.
„Este o situaţie de criză, nu putem să renunţăm aşa, dintr-o dată şi suntem dispuşi să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsaţi să ne facem treaba. Pentru toată mass media. Nu amestecăm procesul penal. Cine e vinovat să plătească, dacă se va demonstra. Dar suntem oameni care ne desfăşurăm activitatea în mod corect. Noi asta facem, salvăm oameni, deocamdată facem gărzi, vedem cât de severă va fi presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiţii. Nu şantajăm pe nimeni”, a declarat şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Ea consideră că responsabilă este presa pentru aşa-zisele presiuni asupra medicilor.
„Presiunea vine de la dumneavoastră. Suntem denigraţi, suntem denigraţi ca şi specialitate medicală şi ca şi colectiv, suntem denumiţi gunoaie umane”, le-a spus medicul jurnaliştilor.
Întrebată ce se va întâmpla cu pacienţii ale căror operaţii au fost amânate, medicul a răspuns că medicii continuă cu gărzile, demisiile nu au fost acceptate, iar dacă gărzile continuă va continua şi activitatea medicală.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că i-a ”convins” pe medicii de la Spitalul Sfântul Pantelimon ”să îşi continue activitatea în perioada următoare”.
„Nu e vorba de niciun şantaj din partea corpului medical, e vorba însă de o presiune foarte mare care se exercită asupra lor, inclusiv în mass media. Sunt oameni care fac gărzi, care salvează, în fiecare an, fiecare dintre ei, sute de vieţi şi nu pot să lucreze într-o situaţie de presiune şi, mai ales de denigrare, atât profesională, cât şi umană. I-am înţeles, am discutat cu ei, discuţiile au durat aproape două ore. I-am convins să îşi continue activitatea în perioada următoare, însă trebuie să le recunoaştem statutul profesional, eforturile pe care le fac, să-i respectăm, pentru că lucrul acesta face posibil un act medical de bună calitate. Ei sunt oameni obişnuiţi, sunt modeşti, sunt emoţionali, trebuie să poată să lucreze. Eu asta i-am asigurat, că din punctul, nostru de vedere vor avea tot sprijinul”, a declarat Alexandru Rafila, joi după amiază, la finalul discuţiilor pe care le-a purtat, la Spitalul Sfântul Pantelimon, cu medicii de la această unitate sanitară.
Vizita ministrului a avut loc în condiţiile în care opt din cei 12 medici au anunţat că demisionează din gărzi şi că vor demisiona şi din spital, invocând că nu îşi mai pot desfăşura activitatea „în asemenea condiţii”, după inculparea celor două colege ale lor, acuzate pentru moartea unui pacient, ca urmare a reducerii dozei de noradrenalină administrate.
„Dacă ei vor fi în continuare harasaţi ,ţinuţi într-o situaţie de presiune continuă, în mod evident nu-şi pot exercita aşa cum trebuie activitatea medial. Nu am discutat în niciun fel despre procesul penal în curs”, a adăugat Rafila.
Acesta susţine că soluţia pentru medici „nu este exclusiv din partea Ministerului Sănătăţii” sau a medicilor.
Sursa: News.ro
Etichete: bucuresti, medici, spitalul sfantul pantelimon,
Dată publicare:
08-08-2024 15:25