Șefa Inspecției Judiciare: ”Da, putem vorbi despre un fenomen al întârzierilor în redactarea hotărârilor judecătorești”
Șefa Inspecției Judiciare, Roxana Petcu, recunoaște faptul că în România există un ”fenomen” al întârzierilor în redactarea hotărârilor judecătorești, uneori fiind vorba de zeci și chiar sute de mii de hotărâri pe întreg sistemul.
Pornind de la recentul caz al judecătoarei Monica Cipariu, care a fost repusă în drepturi de Instanța Supremă, după ce a fost exclusă pentru că a întârziat cu anii redactarea a sute de hotărâri, șefa Inspecției Judiciare a explicat faptul că situația este dificilă, din mai multe motive.
Într-o declarație acordată corespondentului Pro TV Ovidiu Oanță, Roxana Petcu spune că există cazuri - ”și nu puține” - de întârzieri ”de 5 ani vechime, de 3 ani vechime”.
Ea spune că nu există explicații concrete pentru aceste cazuri, însă este cunoscut faptul că, în justiție, ”a existat un fenomen al eliberărilor din funcție pe fondul schimbărilor aduse modalității de pensionare”.
Ovidiu Oanță: Doamnă, spuneți-ne, vă rog, dacă din punctul de vedere al inspecției judiciare, care a abordat această problemă an de an, este normal ca un judecător să aibă asemenea întârzieri de sute de redactări, sute de pronunțări, care până la urmă au efect negativ asupra justițiabilului și asupra justiției în sine.
Roxana Petcu: ”Normal că nu mi se pare că este firesc să existe astfel de întârzieri, mai ales când e vorba de întârzieri atât de mari. În esență, de aceea am și exercitat acțiuni disciplinare, nu numai într-un caz și destul de multe cazuri. În general, de aceea se și realizează această activitate de monitorizare a modului și a termenelor în care se redactează hotărârile judecătorești. Este extrem de important ca acest termen să fie respectat. Este prevăzut ca atare de lege. În egală măsură putem accepta faptul că întârzieri de mai mică anvergură, pot fi corectate fără intervenția inspecției judiciare. În egală măsură însă, avem cazuri și nu puține, de întârzieri de 5 ani vechime, de 3 ani vechime. Avem și astfel de cazuri”.
Ovidiu Oanță: Vi se dau explicații pentru aceste întârzieri în momentul în care abordați problema în cercetările disciplinare pe care le faceți?
Roxana Petcu: ”Să știți că noi evaluăm din toate punctele de vedere atunci când hotărâm să exercităm acțiune disciplinară. Nu avem o abordare din această, abruptă, absurdă. Evaluăm situația, inclusiv situația personală a judecătorului. Poate că trece printr-o perioadă mai dificilă. Nu este mai puțin adevărat că, știți și dvs. că, în justiție, a existat un fenomen al eliberărilor din funcție pe fondul schimbărilor aduse modalității de pensionare. În mod evident, ținem cont și de acest aspect, pentru că sigur că există situații chiar dramatice în unele instanțe cu privire la numărul judecătorilor. Fără îndoială, încărcătură a acestora a crescut și este un fenomen la nivel național.”
Șefa Inspecției Judiciare: ”Da, putem vorbi despre un fenomen”
Șefa Inspecției Judiciare recunoaște faptul că, în România, există o problemă cu redactarea în termen a hotărârilor judecătorești.
Iar volumul mare de muncă, raportat la numărul mic al personalului nu reprezintă întotdeauna o cauză care provoacă aceste întârzieri ...
Ovidiu Oanță: Putem vorbi despre un fenomen al întârzierilor în redactarea hotărârilor? Ținând cont de ultimele rapoarte pe care le-am și văzut, rapoarte ce vorbesc despre întârzieri la nivelul a zeci, sute de mii de hotărâri pe întreg sistemul.
Roxana Petcu: ”Da, putem vorbi despre un fenomen. Poate că e mult spus fenomen, dar hai să-i spunem doar că încă avem o problemă cu redactarea în termen a hotărârilor judecătorești. De altfel, dacă nu am avea această problemă, n-am continua această activitate de monitorizare. Repet, era cumva inevitabil ca și în acest an să avem o astfel de problemă, pentru că pe lângă factorii pe care îi aveam și în trecut, avem și situația ivită în urma plecărilor masive din sistem. Și, atunci, evident, încărcătura judecătorului a crescut, volumul de activitate a crescut - volumul de activitate mă refer la încărcătura pe judecător - și atunci era oarecum firesc să avem în continuare un astfel de fenomen.
Pe de altă parte, în egală măsură, vă spun că în rapoartele pe care le-am făcut de-a lungul anilor, nu întotdeauna încărcătura mare justifică aceste întârzieri, pentru că avem instanțe cu încărcături foarte mari, în mod tradițional foarte încărcate, unde nu avem restanțe. Și există instanțe cu încărcători mai mici, unde, cu toate acestea, judecătorii, unii dintre dumnealor, nu reușesc să redactez în termen. Iată, așadar, că este vorba de mult mai mulți factori care, cum să spun, converg la această finalitate, și încărcătura este doar unul dintre ele.”