GRAFIC. Vârful valului Omicron ar putea fi atins în câteva săptămâni. Adriana Pistol: „25.000 de cazuri/zi sau mai multe”
Medicul Adriana Pistol, șefa Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, avertizează că vârful valului tulpinii Omicron ar putea să fie atins, în România, în câteva săptămâni și că e posibil să avem peste 25.000 de cazuri pe zi.
Estimările privind posibila evoluție a cazurilor de Omicron în România, prezentate de medicul Adriana Pistol, pot fi consultate AICI.
“Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie, varianta Omicron să reprezinte jumătate din tulpinile secvențiate pe săptămână și să devină dominantă. Există posibilitatea ca la sfârșitul lunii ianuarie, ea să devină comunitară.”, a declarat Pistol, într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Șefa INSP a punctat că există trei scenarii posibile:
Primul scenariu
Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic:
• > 5% din cazuri necesită internare în secții
• 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;
Al doilea scenariu.
Rata de creștere a numărului de cazuri 6% zilnic
• > 20% din cazuri necesită internare în secții;
• 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI;
Al treilea scenariu.
Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic
• > 20% din cazuri necesită internare în secții;
• 1 din 8 din cazurile din secții necesită internare la ATI
“Pentru o bună pregătire este nevoie să ne uităm la scenariul cel mai rău(…) Dacă se va petrece scenariul cel mai optimist, atunci vom atinge în ziua 37, respectiv 41, numărul de 25 de mii de internări. Dacă se va petrece ceea ce este mai rău, respectiv 27 de zile ca să umplem 25 de mii de paturi de spital. Mergând la paturile de ATI, se vor ocupa 1.500 de paturi ATI, pe scenariul mediu în 26 de zile, iar cel mai pesimist în 20 de zile”, a mai spus ea.
Șefa CNSCBT a precizat, de asemenea, că există câteva vulnerabilități: „Aproape 60% din populația vulnerabilă, cu vârste peste 65 de ani, populația cu boli cronice nu este vaccinată. Aproximativ 25% din persoane vaccinate cu schema completă au efectuat și doza booster”.