Când am putea reveni la normalitate. Unii experți susțin că ar trebui eliminată carantina pentru infectați după valul Omicron

Ultima actualizare: 29-12-2021 09:07
Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 vor putea participa la o loterie specială
Agerpres

Se apropie momentul revenirii la normalitate, în condițiile în care Omicron provoacă o formă mai ușoară a bolii, iar Covid-19 probabil nu va dispărea, astfel că majoritatea oamenilor se vor îmbolnăvi la un moment dat, susțin unii experți.

SARS-CoV-2 este pe cale să treacă la faza endemică, la fel ca gripa, și ar trebui tratat corespunzător, deoarece boala capătă o formă tot mai ușoară în timp, susține Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia într-un interviu acordat postului BBC, citat de inews.co.uk.

Deși este încă prea devreme pentru a reveni la normalitate, odată ce valul de Omicron se va încheia - posibil în preajma Paștelui - și presupunând că nu va apărea o nouă tulpină îngrijorătoare, viața ar trebui să revină mai mult sau mai puțin la normal, sugerează oamenii de știință.

„Aceasta este o boală care nu dispare... deși va mai fi o boală la fel de severă pentru mult timp”, a declarat profesorul Hunter la BBC.

„În cele din urmă, va trebui să lăsăm oamenii care sunt pozitivi cu Covid să-și reia viața normală, așa cum ar face-o cu orice altă răceală. Și așa că, la un moment dat, trebuie să ne relaxăm... poate mai devreme decât mai târziu... dar poate nu chiar acum. Așadar, personal, cred că ar fi puțin probabil să facem asta în timp ce ne confruntăm cu Omicron, dar odată ce trecem de Paște, poate ar trebui să începem să relaxăm măsurile, desigur în funcție de situația din acel moment”, a spus el.

Profesorul Francois Balloux, de la University College London, susține că boala este pe cale de a deveni endemică și că ar trebui să ne adaptăm la această situație.

„Acesta nu este un mesaj ușor de transmis. În esență, toată lumea se va infecta cu SARS-CoV-2 în viitorul apropiat, probabil chiar de mai multe ori pe parcursul vieții. Pot purta măști FFP2, FFP3, N95 sau costume de protecție, dar în această etapă doar întârzie momentul în care se vor infecta. Nu-mi face nicio plăcere să anunț că SARS-CoV-2 devine inevitabil endemic și, într-o lume ideală, mi-aș fi dorit să fi putut evita ca încă un virus respirator să circule în comunitate – sunt deja peste 200 – dar lumea nu este întotdeauna ideală”, a declarat acesta.

„Cred că este timpul să cedăm în curând. Nivelul de protecție dat de vaccinuri este la un nivel ridicat, care nu va putea fi depășit vreodată în multe locuri, iar acum avem și câteva medicamente decente. A pretinde că rămânem în control, într-un fel, devine prea costisitor”, a adăugat Francois Balloux.

Autoritățile din SUA au redus la jumătate perioada recomandată de izolare pentru cei infectați, care era până acum de 10 zile. Iar guvernul italian vrea, de asemenea, să reducă de la 7 la 5 zile perioada de carantină în cazul celor care s-au vaccinat și cu a treia doză, pentru a reduce impactul asupra economiei.

Săptămâna trecută, Africa de SUd a anunțat că nu va mai urmări contacții direcți ai persoanelor testate pozitiv cu SARS-CoV-2 și va elimina obligativitatea carantinei pentru asimptomatici, deoarece măsurile impuse pentru a controla răspândirea virusului „nu mai sunt viabile”.

Experți în sănătate susțin că varianta Omicron este atât de transmisibilă încât majoritatea cazurilor nu sunt diagnosticate, astfel că măsura carantinei are un impact neglijabil asupra situației sanitare.

Varianta Omicron, deşi mult mai transmisibilă, pare să provoace forme de boală simțitor mai ușoare. Este și motivul pentru care guvernul condus de Boris Johnson a decis să nu impună noi restricții în Anglia înainte de Revelion, deși marți s-au înregistrat aproape 130.000 de cazuri noi.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO