Șefa de promoție eliminată de la Bac, susținută de prorectorul unei universități. ”Poate că legea este prea dură”
Șefa de promoție din Suceava eliminată din Balaureat după ce și-ar fi lăsat colegii să copieze de la ea va fi susținută financiar de prorectorul Universității Suceava. Acesta spune că pedeapsa este prea dură în cazul tinerei.
Printre cei 17 absolvenți ai Liceului Tehnic ”Vasile Cocea” din Moldovița, eliminați din Bacalaureat după vizionarea imaginilor video surprinse de camerele de supraveghere, se află și Alexandra Bîndiu, șefa promoției, care a încheiat clasa a XII-a cu nota 10 și obținuse nota 9.46 la examen, scrie Monitorul de Suceava.
Tinerei i-a fost anulată diploma de Bacalaureat după ce a fost acuzată că în timpul examenului a comunicat cu cei din jur, transmițând materiale și schimbând ciorne care puteau fi folosite de alții la rezolvarea subiectelor.
Alexandra a spus că nu știa că ceilalți elevi au copiat de la ea, pentru că era concentrată asupra lucrării sale.
Tânăra a susținut că vrea să se înscrie mai departe la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, însă are nevoie de diploma de bacalaureat pentru asta.
În acest scop tânăra a contactat un avocat, urmând a-și susține cauza în fața instanței de judecată, pentru recuperarea diplomei.
”Voi plăti personal taxa de studii pentru Alexandra”
Prima reacție în sprijinul tinerei a venit chiar din partea prorectorului Universității Suceava, profesor Mihai Dimian, care susține că legea este prea dură în cazul Alexandrei și s-a oferit să o sprijine financiar pe durata studiilor.
”Când eram elev, se adunau vreo 10 colegi la mine acasă și făceam temele împreună. În realitate, eu făceam temele, ei le cam copiau de la mine și apoi mergeam să jucăm fotbal împreună. În amintirea acelor vremuri, voi plăti personal taxa de studii pentru Alexandra Bîndiu, șefa de promoție de la Moldovița căreia i-a fost anulată diploma de bacalaureat pentru că ar fi lăsat colegii să se inspire de la ea în timpul examenului de bacalaureat. Nu am văzut imaginile, dar probabil că s-a întâmplat acest lucru și legea trebuie aplicată. Poate legea e prea dură în acest caz, însă aceasta e o altă discuție și ar trebui să răspundă cei care au făcut-o. Cert este că Alexandra este o elevă foarte bună și sper ca această propunere din partea mea să o facă să treacă mai ușor peste cele întâmplate și să se pregătească pentru sesiunea următoare de bacalaureat. Chiar dacă se va întâmpla să nu mai fie locuri fără taxă la programul la care va fi admisă în toamnă, nu va resimți personal acest lucru la USV”, a scris Mihai Dimian.
Potrivit legii, Alexandra poate susține din nou Bacalaureatul abia în toamna anului viitor, pentru că un ordin de ministru semnat în 2010 de Daniel Funeriu prevede că elevii eliminați de la Bacalaureat ”nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului”.
Prorectorul USV consideră însă că această măsură nu este una dreaptă.
”Cazurile trebuie tratate diferit”
”Acela este un ordin de ministru, iar cel care a introdus măsura de interzicere a participării la susținerea examenului de bacalaureat timp de alte două sesiuni nu ne-a consultat pe nici unii dintre noi. Au introdus-o și au considerat că este o măsură dreaptă. Acum iată însă că avem un caz în care mă pot întreba dacă o astfel de măsură este dreaptă sau nu. Ea trebuie separată în funcție de gravitatea faptei: adică faptul că cineva a dat ciorna, altul a copiat și a luat o notă nemeritată, comparativ cu acesta care a luat o notă meritată, dar i-a ajutat și pe alții. Dacă sunt diferențe între cele două categorii de oameni, ca și atunci când unul dă mită și altul ia mită, cazurile trebuie tratate diferit. În acest caz i-am pus pe amândoi la un loc. Este corect? Privind cea de a doua măsură privind obligativitatea de a sta deoparte alte două sesiuni de examene, ea nu este prevăzută în lege și a fost introdusă prin ordin de ministru fără a fi promovată în urma unei dezbateri publice. Dacă candidata a greșit a fost pedepsită, dar măsura de interzicere a participării timp de două sesiuni la susținerea examenului de bacalaureat mi se pare prea dură. Asta înseamnă să stea degeaba un an și să îi iei și orice șansă de a mai participa la un concurs de admitere”, a declarat Dimian.
Alexandra a avut și o reacție la postarea prorectorului USV.
”Mulțumesc lui Dumnezeu că mai există astfel de oameni pe pământ! Mă simt onorată și norocoasă că am cunoscut un om ca dumneavoastră. RESPECT! Nu am să vă uit niciodată”, a scris tânăra pe pagina ei de Facebook.
Sursa: Monitorul de Suceava, C.A.
Etichete: bacalaureat, eliminare, prorector, sefa, promotie,
Dată publicare:
18-07-2020 14:59