Instituţia care se ocupă de restaurarea monumentelor funcţionează într-o ruină

14-10-2019 07:12

INP

Bani s-ar găsi, dar interesul lipsește pentru reabilitarea clădirilor istorice din București. Este și cazul Institutului Național al Patrimoniului care, culmea ironiei, gestionează fondurile pentru restaurarea monumentelor istorice din toată țara.

Clădirea care adăpostește sediul este într-o stare jalnică, pentru că nu a mai fost reparată de o jumătate de secol. Anul acesta există bani pentru lucrări, însă nicio firmă nu a vrut să preia contractul.

În clădirea cu o arhitectură eclectică funcţionează Institutul Naţional al Patrimoniului de mai bine de 50 de ani. Tot de atunci nu a mai fost reparată.

Sediul INP pare o clădire care pare mai degrabă părăsită. Tencuiala este scorojită şi aproape stă să cadă, iar bucăţi mari din această deja au căzut. Clădirea este un monument istoric în care se gestionează programul naţional de restaurare a monumentelor istorice.

Cu toate astea nu a fost o prioritate nici pentru Ministerul Culturii, pentru că imobilul este în proprietatea statului, nici pentru reprezentanţii Institutului. Un proiect de restaurare a fost realizat în 2015, dar nu s-a întâmplat nimic de atunci. Abia anul acesta s-au alocat 800.000 de lei pentru restaurarea faţadei, însă la cele trei licitaţii nu s-a prezentat nicio firmă.

Ştefan Balici, Directorul General al INP: "Sunt mai mulţi factori. Pe de-o parte în perioada asta sunt mai multe lucrări de mari dimensiuni care sunt în derulare prin fonduri europene. Sunt lucrări mari şi lucrarea noastră fiind doar de restaurare a faţadei de mici dimensiuni evident nu e atractivă din punct de vedere financiar. Vedem cu ochiul liber că e o problemă de politică în privinţa investiilor în propriile imobile."

Solicitaţi de Ştirile ProTV să ofere un punct de vedere, reprezentanţii Ministerului Culturii nu au comentat până acum situaţia.

Din păcate, Bucureştiul este plin de clădiri valoroase, aflate într-o avansată stare de degradare.

Andrei Uleia, arhitect: "E important să reabilităm clădiri dintr-un motiv ce ţine o dată de ecologie, de grijă faţă de mediu, fiindcă nu este nevoie să construim clădiri noi şi asta înseamnă o amprentă mai mică de carbon şi impact mai mic asupra mediului. Pe de altă parte clădirile reprezintă valorile culturale pe care ne bazam şi le transmitem generaţiilor care urmează."

Bugetul de anul acesta al Institutului Naţional al Patrimoniului pentru restaurări este de 40 de milioane de lei.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO