Procurorul-şef adjunct Călin Nistor va prelua conducerea interimară a DNA


Ultimul update: Marti 08 Ianuarie 2019 20:32
Data publicarii: Marti 08 Ianuarie 2019 10:50
Categorie: Stiri actuale

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a ajuns marți dimineață la Direcția Națională Anticorupție, unde a stat de vorbă cu procurorii, chiar în ziua în care Anca Jurma își încheie interimatul la conducerea instituției.

Conform regulamentului intern, la conducerea DNA rămâne automat unul dintre adjuncți, Călin Nistor și Marius Iacob.

Primul vizat este Călin Nistor - unul dintre procurorii vechi ai DNA. El, însă, ar vrea să plece din DNA și să lucreze la nou înfințata secție specială de investigare a infracțiunilor din justiție. 

În acest caz, preogativele de șef al DNA ar urma să fie preluate de celălalt adjunct, Marius Iacob, unul dintre apropiații Laurei Kovesi

Potrivit unor surse, procurorul general al României Augustin Lazăr nu a renunțat la posibilitatea de a numi un nou procuror șef interimar când va avea o opțiune, pe care, însă, trebuie sa îl valideze secția de procurori a CSM. 

Deocamdată, ministrul Tudorel Toader insistă ca această funcție să fie preluată de Adina Florea, propunere care a fost deja răspunsă de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, Tudorel Toader are la dispoziție 2 opțiuni: fie declanșează o nouă procedură de selecție între candidați fie îl numește pur și simplu pe magistratul pe care și-l dorește.

Anca Jurma a explicat, marţi, că evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop "injust" şi "denaturarea" sensului unei convorbiri private în care căuta soluţii "legale" şi "corecte" pentru mai buna desfăşurare a activităţii DNA, au determinat-o să aprecieze că nu mai are condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinească funcţia de procurorul-şef interimar.

"În perioada sărbătorilor am avut timp să mă gândesc şi am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am ştiut mai bine, cu totală bună credinţă, echilibru şi preocupare pentru bunul mers al instituţiei, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici.

Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei, m-au determinat să apreciez că nu mai am condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcţie conform viziunii şi obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o", a precizat Jurma, într-o declaraţie transmisă de Biroul de informare şi relaţii publice al DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că Anca Jurma a renunţat la nominalizarea pentru funcţia de procuror-şef interimar al DNA, fiind trimisă o adresă în acest sens în timpul şedinţei Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit acestuia, secţia de procurori a CSM urmează să se întâlnească joia viitoare, când, probabil, va decide în privinţa şefiei DNA.

Tudorel Toader a spus că demersul Ancăi Jurma este o chestiune strict personală. "Dânsa cred că este cea mai în măsură să spună în ce condiţii şi-a exprimat acordul şi în ce condiţii şi l-a retras. Personal nu pot să mă substitui domniei sale în a da explicaţii", a completat el.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Ulterior, ministrul Justiţiei a propus numirea Adinei Florea ca procuror-şef al DNA. Preşedintele Klaus Iohannis a respins însă această propunere.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Anca Jurma explică de ce renunță la șefia DNA: ”Nu mai am condițiile pentru a continua”
Anca Jurma explică de ce renunță la șefia DNA: ”Nu mai am condițiile pentru a continua”
Orban, despre nominalizarea Adinei Florea la DNA:
Orban, despre nominalizarea Adinei Florea la DNA: "Este în afara legii"
Dialog Ovidiu Oanță - Tudorel Toader: „Ce ați găsit în ghete, era ordonanță?”
Dialog Ovidiu Oanță - Tudorel Toader: „Ce ați găsit în ghete, era ordonanță?”
VIDEO PROTVPLUS.RO
politie
O femeie a ajuns la spital cu semne că născuse, dar fără bebeluş. Cum a fost găsit copilul
Trecem la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi în noaptea de 26 spre 27 octombrie
Filmul accidentului în care un șofer ar fi fost șicanat în trafic. A ajuns cu mașina pe câmp
O fată de 13 ani, lovită pe o trecere de pietoni din Cluj. Ce au descoperit polițiștii
Autostrăzile din România, un pericol pentru animalele sălbatice. Soluțiile ecologiștilor
Concurs de înot pentru 200 de copii. Cu ce impresie a rămas o sportivă din Republica Moldova
incediu
Incendiu puternic la o sală de sport din Timișoara. De la ce a izbucnit focul
Relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, purtată duminică în procesiune în Capitală
Experiența trăită de o femeie care a divorțat după 14 ani: ”Acum mă bucur de viață”
Camera ascunsă. Cu cât vând contrabandiștii țigările, în piețele din Capitală
Trei români şi un străin au primit organe de la un bihorean aflat în moarte cerebrală
Competiție inedită de alergat prin peșteră în Gorj. Pericolele din calea participanților