Sectoarele 2 și 3, fără apă caldă și căldură. Firea acuză un sabotaj. Replica ELCEN

Dată publicare: 08-02-2020 13:00
Dată actualizare: 09-02-2020 07:13


Mii de bucureșteni din Sectoarele 2 și 3 nu au avut apă caldă și căldură sâmbătă. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va depune plângere penală pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare.

Blocurile lor primesc apă caldă de la Centrala din sudul orașului.

Centrala numită CET Sud Vitan a fost construită în 1964. De 56 de ani nu a fost reparată în totalitate niciodată. Tocmai de aceea, agentul termic iese de aici cu o presiune care la jumătate față de cât a fost proiectată centrala. În plus, din când în când apar și fluctuații ale temperaturii.

Când țevile cedează și se sparg, apa ajunge în pământ sau umple canalizarea.

Din cauza sistemului foarte vechi și prost, apa caldă de la Centrală, în loc să ajungă în caloriferele oamenilor, se scurge în canalizarea din oraș. 2.000 de tone de apă caldă pierde în fiecare oră Termoenergetica. Sunt cam 4,3 milioane tone pe an.

De dată aceasta, primarul capitalei dă vina pe proprietarul CET Sud Vitan, Elcen, care ar fi greșit intenționat și ar fi livrat apă cu 20 de grade mai fierbinte. Astfel s-ar fi produs o avarie foarte gravă, susține primarul Capitalei, care a anunțat că va depune o plângere penală pentru sabotarea sistemului de termoficare.

Însă reprezentanții Elcen susțin că spargerea țevilor companiei municipale Termoenergetica a provocat de fapt fluctuația de 20 de grade.

Claudiu Craiu, reprezentant Elcen: „Respingem ferm această acuzație. Avaria a apărut vineri seară la 22.40. În tot cursul nopții au avut loc manevre tehnice între specialiștii de la Elcen și cei de la Radet, dispecerat, opriți șirul de pompe cazane, să mențină sistemul într-o stare de echilibru. Pe fondul acestor manevre tehnice a avut loc această variație de temperatura”.

Deocamdată, reprezentanții Termoenergetică nu au anunțat când ar putea fi rezolvată problema, iar cei afectați vor avea apă caldă și căldură.

Reacția Elcen

 

Compania Elcen a reacționat, sâmbătă, printr-un comunicat și susține că „PMB încearcă să arunce vina pe Elcen pentru avariile din curtea proprie (Termoenergetica) și pentru lispa căldurii și a apei calde la consumatori”.

Elcen anunță că s-a confruntat cu o avarie majoră, vineri seară la ora 22:40, iar în cursul nopții, au fost efectuate manevre tehnice coordonate între dispecerii Elcen și Ttermoenergetica pentru a susține sistemul de termoficare.

Elcen o acuză, astfel, pe Gabriela Firea că vrea să deturneze, în mod repetat, atenția de la situația gravă în care se află sistemul de termoficare din București „din pricina dezinteresului și incompetenței Primăriei Capitalei de a gestiona un sistem de o asemenea anvergură socio-economică”.

Gabriela Firea acuză un sabotaj

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va depune plângere penală pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare.

Declarația Gabrielei Firea vine după ce Termoenergetica a informat că, în urma unor manevre efectuate de CET Sud, aparţinând ELCEN, s-a produs o avarie la reţeaua primară ce alimentează sectoarele 2 şi 3. Conform edilului, este aproximativ 300 de blocuri sunt afectate.

"Sabotaj faţă de bucureşteni, din partea Elcen, instituţie în subordinea Guvernului PNL. S-a 'greşit' cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel încât s-a produs o avarie foarte gravă. Vom depune plângere penală pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezintă infrastructura critică şi trebuie asigurată continuitatea, conform legii", a afirmat Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

Ea a spus că nu crede în varianta unei erori tehnice, că diferenţa de temperatură este "mult prea mare", iar tehnicienii care au făcut manevrele ştiau că vor provoca "o mare avarie".

"Acest sabotaj vine la două zile după ce ministrul PNL al economiei a declarat că lucrează la o lege prin care Primăriei Capitalei să i se interzică plata subvenţiei pentru agentul termic, cu excepţia unui număr mic de persoane. Asta înseamnă facturi enorme pentru cetăţeni", a declarat Gabriela Firea.

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a anunţat că, în urma unor manevre efectuate de CET Sud, aparţinând ELCEN, entitate aflată în subordinea Ministerului Economiei - manevre ce au constat în modificarea debitului ce a determinat creştea bruscă a temperaturii agentului termic solicitat cu aproape 20 de grade - au fost înregistrate fluctuaţii de presiune în sistemul de termoficare, care au produs o avarie la reţeaua primară ce alimentează sectoarele 2 şi 3 din Bucureşti.

Toate echipele Companiei Termoenergetica sunt în teren pentru a efectua manevrele de izolare a zonei afectate. Angajaţii CMTEB fac tot posibilul pentru remedierea avariei într-un timp cât mai scurt, a adăugat sursa citată.


VIDEO PROTVPLUS.RO