Seceta din 2022, cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani. Ce măsuri au luat autoritățile din întreaga Europă
Seceta din 2022 care nu a iertat nici România, poate fi considerată cea mai gravă din ultimii 500 de ani. O spune un cercetător din cadrul Comisiei Europene.
60 la sută din teritoriul Uniunii Europene şi al Marii Britanii se află fie sub avertismente de secetă, fie sub alertă.
În august, seceta severă se va înrăutăți în cea mai mare parte a Europei, potrivit unui nou raport al centrului de cercetare al Comisiei europene
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrea Toreti, cercetător senior la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene: „Italia este, desigur, printre țările cele mai afectuate de actuala secetă, în curs, precum și sudul Franței, suprafețe mari din Spania și Portugalia, sudul și estul Germaniei și suprafețe mari din România, Ungaria și Ucraina”.
Ce spun autoritățile din România
Autoritățile de la București confirmă trista realitate din teren.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Seceta pedologică va persista. Foarte multe culturi sunt deja compromise definitiv”.
Andrea Toreti, cercetător senior la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene: „Analiza noastră indică debite extrem de scăzute care afectează aproape toate râurile europene. Râul Rin, de exemplu, cauzează mari probleme, mai ales, în Țările de Jos”.
În Franța, peste 100 de municipalități nu mai pot furniza apă potabilă la robinet
La Seillans, în sud-estul Franței, pârâul a secat, apa nu mai curge la cișmeaua de lângă primărie, iar pâmântul este ca piatra. O altă așezare, la fel ca multe altele, se sufocă sub cea mai gravă secetă din istoria recentă. Peste 100 de municipalități nu mai pot furniza apă potabilă la robinet și este neapărată nevoie de aprovizionare, cu cisternele.
Localnic: „Mă apropii de 70 de ani, am trăit mereu aici și n-am mai văzut așa ceva. Din aprilie n-a mai căzut o picătură de apă. E trist”.
Felipe conduce cisterna care aduce apă, de opt ori pe zi. La Seillans, la fel ca în multe localități, apa este raționalizată - 200 de litri zilnic pentru fiecare persoană. Polițiștii care patrulează au, de ceva vreme, o misiune suplimentară - să caute hoții de apă. Cine e prins că încalcă restricțiile și risipește apa, e pasibil de o amendă care poate ajunge la 1.500 de euro.
Siobhan Robbins, corespondent Sky News: „Aici se poate vedea cât de gravă este seceta. Cursul de apă care trece pe aici a secat complet. Și este o imagine care se repetă pe două treimi din suprafața Franței, unde este stare de criză din cauza secetei”.
Chiar și măslinii, care se adaptează atât de bine la căldura, suferă.
Localnic: „Abia dacă mai zărești câte o măslină în acești arbori. Cel lângă care ne-am oprit chiar nu are niciuna”.
La restaurante și pensiuni, apa abia ajunge pentru bucătărie. Însă ar putea fi raționalizată și acolo.
Localnic: „Clienții mei mănâncă și beau aici, așa că au nevoie de toaletă. Dar dacă ne vor impune restricții, vom fi nevoiți să oprim apa la toaletă”.
Între timp, au reizbucnit incendii importante în regiunea Gironde, din sud, unde flăcările au făcut deja ravagii, în iulie. Acum, din nou, în mai puțin de 24 de ore, 6.000 de hectare au fost pârjolite și aproximativ 20 de case au ars.
Măsurile luate de Spania
Spania este oricum una dintre cele mai fierbinți țări europene, vara. Deja a trecut prin două valuri de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade Celsius, zile în șir. Birourile, magazinele, hotelurile și pensiunile nu mai au voie să programeze aparatele de aer condiționat sub 27 de grade Celsius. Este principala măsură din setul aprobat de guvern pentru economisirea energiei. La iarnă, în schimb, nu va fi permisă setarea sistemelor de încălzire la o temperatură peste 19 grade Celsius.
O altă decizie de economisire a energiei impune magazinelor să țină ușile închise, pentru a nu risipi aerul condiționat, iar iluminarea vitrinelor trebuie oprită noaptea, încă de la ora zece.