Se toarna asfalt peste morminte. Autostrada Soarelui isi continua drumul, acoperind istoria
VIDEO. Pe "Autostrada Soarelui", joi, utilajele au trecut fara mila peste asezarea medievala descoperita recent in drumul spre mare.
Arheologii au privit, cu un nod in gat, toata scena, dar macar sunt multumiti ca au recuperat o parte din oseminte si si-au facut o idee despre felul in care traiau stramosii nostri.
Astfel a disparut un mormant vechi de 1000 de ani. Inca se mai vad urmele scheletului. Arheologii s-au grabit pentru ca azi au intrat excavatoarele.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Este emotionant sa vezi cum dispare un intreg cimitir de secolul X. Aici au fost ingropati protoromanii, adica stramosii nostri din Dobrogea. Descoperirea facuta acum cateva luni a fost o bucurie imensa pentru arheologi. Pentru prima data puteau atesta asezarile crestine dintre secolele VIII si XI, despre care nu aveau prea multe dovezi istorice.
Apoi a inceput calvarul. O mana de oameni prost platiti au muncit zi lumina ca sa adune cat mai multe date. E nevoie intr-adevar de multa daruire ca sa scrii istoria Romaniei cand n-ai bani de materiale. Noroc cu santierele pentru autostrazi ca se mai fac sapaturi.
Sunt peste 3000 de situri in toata tara si doar 1 milion de lei pe an pentru arheologie. Insuficienti pentru paza, daramite pentru cercetare.
Din pacate nici prezentul nu mai are rabdare, iar Autostrada Soarelui a intarziat deja cu un an. Singurul tronson pe care se va circula in 2011 este cel de la Medgidia la Constanta.
Ultima descoperire facuta in ultimele zile este absolut spectaculoasa: bordeiul fierarului satului. Omul avea aici o mica industrie cu trei vetre. Intr-una dintre ele s-a gasit minereu de fier si cox de acum 1000 de ani. Bordeiul acesta va fi excavat in urmatoarele minute.
La fel au patit alte 50 de casute din satul medieval. Toate acestea vor ajunge in manualul de istorie, insa peste o luna aici va fi asfalt.