Drumul catre trecut. Arheologii lupta pentru salvarea satului medieval de pe Autostrada Soarelui

Ultima actualizare: 19-10-2012 16:13

Mai dati-ne timp, mai dati-ne terenuri, spun arheologii din zona Autostrazii Soarelui, unde descoperirile se inmultesc de la o zi la alta.

De la un simplu satuc medieval de sub mainile specialistilor iese acum la lumina un veritabil orasel datand din anul 1000, cu sute de case si o istorie fascinanta. Informatiile incep sa ajunga de la televizor si la sefii de la Cultura care fac o comisie sa afle ce se mai poate salva de pe santier. Pentru ca despre oprirea lui, nici nu poate fi vorba.

Alte 30 de schelete au fost descoperite miercuri dimineata dupa ce cu o zi inainte alte sute au fost scoase la iveala.

Sute de schelete, descoperite pe A2. Arheologii muncesc din greu sa "intreaca" betonierele

De acum avem destule informatii cat sa intelegem ce stil de viata aveau stramosii despre care pana acum nu stiam mai nimic. Satul era asezat strategic langa un val de aparare bizantin si o mlastina, ferit asadar de atacurile migratorilor. Casele lor din piatra erau ingropate pe jumatate in pamant. Aveau acoperis de paie si stuf cu paianta. La interior foloseau o vatra pentru incalzire si pastrau ceva merinde cum ar fi carnea de oaie, putin peste, cereale. Se imbracau in cojoace, dar nu sufereau de frig, stateau mai mult pe afara, erau invatati cu el.

Toate aceste descoperiri se fac cu buldozerul la spate, iar sefii de la Bucuresti acum afla despre ele. Autostrada Soarelui se dovedeste asadar o binecuvantare si un blestem in acelasi timp. Descoperim o bucata nescrisa inca de istorie si o vom pierde peste cateva zile. Vestea buna este ca am mai putea salva cate ceva.

Pana la 15 iulie trebuie turnat asfaltul, ca sa mergeti peste cimitir si peste sat, spre litoral.

Ce ar trebui sa faca Statul:

• sa demoleze siturile arheologice de la Valul lui Traian, pentru a construi mai departe Autostrada Soarelui?

• sa aleaga o varianta ocolitoare pentru traseul acesteia, cu cheltuieli suplimentare de milioane de euro si intarzieri de cateva luni?

Cititi si:

IMAGINILE ZILEI: Bataie generala intre suporteri si jandarmi in Piata Sfatului

Strivita de un TIR pe trecerea de pietoni - imagini socante suprinse de camerele de supraveghere

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO