Se schimbă regulile la rezidențiat. Subiectele pentru examenul final vor fi unice și vor fi concepute de o comisie centrală
Se schimbă regulile la rezidențiat. Admiterea ar putea fi organizată pe 4 domenii medicale, iar subiectele pentru examenul final vor fi unice și vor fi concepute de o comisie centrală.
În plus, rezidenții vor putea urma cursuri suplimentare pentru care vor primi și diplome. Modificările au fost aprobate prin ordonanță de guvern.
Prima modificare vizează chiar admiterea în rezidențiat.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Bibliografia va fi stabilită cu 6 luni înainte, astfel încât tinerii să aibă timp să se pregătească.
Reprezentanții rezidenților spun că schimbarea nu este benefică pentru că facultățile de medicină nu pregătesc studenții diferențiat, pe domenii, așa cum se întâmpla în străinătate.
Rareș Vrînceanu, Președintele Societății Medicilor Rezidenți: ''În momentul de față după ce ai obținut o notă poți să alegi orice tip de specializare dorești , opțiunea aceasta, limitează opțiunile de alegere a specialității în urma examenului. Există state în care ultimul an al facultății de medicină este diferențiat..aici se justifică''.
Pe de altă parte, profesorii cred că tinerii absolvenţi de facultate ar trebui să știe de la început ce ramură a medicinei vor să practice.
Cătălina Poiană, Prorector cu Învățământul Postuniversitar UMF Carol Davila: ''Vor putea să-şi canalizeze eforturile pe pregătire mult mai direcționată. Vor avea posibilitatea de bun la început să știe exact din ce domeniu de activitate vor alege să se pregătească și să lucreze mai târziu. Trebuie doar să știi ce-ți dorești''
Rezidenții vor putea schimba specialitatea aleasă. Însă doar dacă vor face asta înainte de a efectua jumătate din durata pregătirii și dacă au cel puțin nota ultimului admis la noua specialitate dorită.
O altă modificare importantă se referă la faptul că rezidenții vor putea urma alte cursuri postuniversitare de medicină umană și își vor putea lua diplomele încă din rezidențiat, lucru interzis în prezent. Concret, vor avea posibilitatea să- și aprofundeze cunoștințele și tehnicile în anumite domenii medicale, ceea ce acum pot face doar medicii specialiști. Condiția este că aceste cursuri să fie făcute în afara programul de lucru.
În ceea ce privește ieșirea din rezidențiat, noutatea constă în faptul că la proba scrisă vor fi subiecte unice la nivel național, concepute de o comisie centrală. Apoi, pentru celelalte probe, în fiecare centru vor fi organizate comisii speciale, așa cum se întâmplă și acum.
Schimbările ar trebui aplicate din 2026.