Se modifică normele de igienă pentru saloanele de cosmetică. La ce boli sunt expuși clienții
Vechi din 2007, normele de igienă după care funcționează saloanele de înfrumusețare corporală ar putea fi modificate în întregime.
Ministerul Sănătății pregătește un act normativ prin care regulile de sterilizare a aparaturii și instrumentelor vor fi înăsprite.
Cei vizați spun însă că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică le-au cerut deja în mod exagerat să aibă un aparat de sterilizare special, folosit doar în spitale și cabinete medicale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Hepatita B, Hepatita C, infecţia cu HIV, virusul HPV sau dermatita sunt doar câteva dintre bolile ce pot fi luate uşor din saloanele de înfrumuseţare, dacă angajaţii nu dezinfectează corect intrumentele de lucru. Situaţie în care clientele ajung, în cel mai fericit caz doar la dermatolog.
Iulia Panțuru, medic dermatolog: „De departe, cea mai frecventă afecţiune cu care ne confruntăm este onicomicoza, care se poate transmite prin pilele de unghii care nu sunt metalice şi nu se pot steriliza foarte bine."
Tăierea cuticulelor până la sânge, îndepărtarea negilor sau tratamentele faciale, făcute incorect, pot răspândi bolile sau bacteriile de la un client la altul.
În prezent, intrumentele din saloane se dezinfectează cu ajutorul unui aparat numit în termeni de specialitate sterilizator sau pupinel, care încălzeşte până la 200 de grade sau cu ajutorul lămpilor UV.
Claudia Augustin, angajată salon de frumusețe: „În ceea ce priveşte ustensilele utilizate în coafor, acestea trebuiesc foarte bine dezinfectate cu soluţii şi ulterior menţinute la sterilizator cu ultraviolete, dar când vorbim de instrumentar din materiale metalice, acestea trebuiesc sterilizate la o anumită temperatură, care poate ajunge la 200 de grade Celsius."
Reprezentanţii acestei bresle susţin însă că după ultimele controale reprezentanţii DSP le-ar fi cerut să utilizeze un aparat de sterilizare care funcţionează pe bază de abur cald, specific cabinetelor medicale şi spitalelor. Aparatul costă câteva mii de lei.
Olimpiu Galani, patron salon de frumusețe: „Direcţiile de sănătate publică locală au cerut prin adrese oficiale sau neoficiale către saloane ca acestea să deţină un autoclav. Acest ordin din punctul nostru de vedere prezintă câteva aspecte de neconcordanță prinvind legislaţia privind saloanele."
Modificat în 2016, OUG 1136/2007, după care funcţionează în prezent saloanele de înfrumuseţare specifică normele privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private. Practic, acestea ar trebui tratate în prezent cu aceeaşi stricteţe cu care sunt tratate şi cabinetele medicale sau spitalele.
O nouă modificare, făcută la începutul acestui an, încadrează saloanele de înfrumuseţare în categoria activităţilor de risc. Reprezentanţii breslei au făcut o petiţie online prin care cer anularea acestor modificări şi solicită o lege care să reglementeze strict industria înfrumuseţării.
Între timp, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un nou act normativ privind normele de igienă.
Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Acestea nu au mai fost actualizate din anul 2007, vor exista într-adevăr noi norme privind sterilizarea şi igiena în cadrul saloanelor de înfrumuseţare, conform unei directive europene."
Regulile noi, care vor fi anunţate în primăvară, vor intra în vigoare din ianurie 2021, pentru că toţi patronii de saloane să aibă timp să-şi schimbe aparatura.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, boli, legislatie, cosmetice,
Dată publicare:
17-02-2020 19:38