Cresc salariile angajaților mai multor companii din România. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră
Vara vine cu salarii majorate pentru angajații mai multor companii. Sunt vizați mai ales cei aflați la început de carieră. Creșterile au fost forțate de majorarea salariului minim pe economie și vor fi în general de câteva procente.
Potrivit Eurostat, în primul trimestru România a avut cea mai mare creștere din Uniunea Europeană a costului mâinii de lucru.
Creșterea salariului minim la 3.700 de lei brut de la 1 iulie a forțat companiile să facă majorări.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Oana Botolan, specialist resurse umane: ”Sunt în multe cazuri și angajați pe posturi imediat mai sus – care, sigur că da, vor trebui să primească și ei o mică ajustare salarială, astfel încât să se păstreze această distanță dintre un lucrător necalificat și un lucrător calificat sau un operator sau un șef de tură”.
Majorările, spun specialiștii, vor fi de cel mult 10 la sută.
Potrivit Eurostat, România a avut în primul trimestru cea mai mare creștere cu costul orar al forței de muncă, de 16,4%.
În luna aprilie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8532 lei, în creștere cu peste 14 la sută față de anul trecut.
Laurian Lungu, economist KPMG: ”Situația macro este ingrijorătoare. Toate aceste creșteri de salarii nu vor putea să fie susținute de către economie și de către buget în cele din urmă dacă economia nu performează și nu crește cu o rată destul de ridicată. Bruturile au crescut în medie cu 15 la sută față de anul anterior ceea ce este foarte mult – ori dacă economia încetinește această perspectivă de menținere a rătei de creștere a salariilor este mult mai redusă.”
Potrivit Institutului National de Statistică, salariul mediu brut în București a trecut de 11.250 de lei.
Capitala este urmată de județul Cluj cu aproape 10.000 de lei brut, și Timiș - peste 9.400 de lei. Cele mai mici valori sunt înregistrate în Hunedoara, Harghita și Vâlcea, cu puțin peste 6.000 de lei brut.