Se împlinește o lună de la primul caz de coronavirus în România. Curba evoluţiei îmbolnăvirilor
Se împlinește astăzi o lună de când în România a apărut prima persoană infectată cu noul coronavirus. Era un tânăr din Gorj, vindecat între timp și numit pacientul unu, pentru că italianul care a adus Covid-19, pacientul zero, plecase la el în țară.
În 30 de zile, situația infecțiilor a explodat, boala având o creștere exponențială, așa cum ne avertizaseră medicii epidemiologi.
Numărăm acum peste o mie de infectați, 18 decese, dar și aproape o sută de vindecați.
Cum am ajuns în situația de astăzi, cu stare de urgență și populația în carantină și de ce?
În numai 30 de zile, România avea să simtă din plin cât este de contagios noul virus.
Pe 26 februarie era un singur pacient
Dacă pe 26 februarie era un singur pacient, în 48 de ore medicii anunțau ceea ce pentru noi toți era, până atunci, de neconceput: numărul persoanelor infectate s-a dublat la fiecare 2-3 zile.
Adică: 1, 3, 6, apoi 15 pacienți cu Covid-19 și tot așa.
După trei săptămâni, au apărut decesele. Medicii ne-au avertizat că cei vulnerabili sunt în pericol de moarte.
Dar, ceea ce îngrijorează este că numărul deceselor s-a dublat din zi în zi, și nu la două-trei zile ca infectările: 2 morți în prima zi, apoi, după 24 de ore, 4 decese, apoi 8 și alți 17 aseară, fără să luăm în calcul ziua de astăzi.
Virusul, adus din Europa
Deși toată planeta tremura numai când vorbea de China, epicentrul pandemiei, România a importat virusul din Italia.
Oficialii i-au plasat în carantină pe cei întorși din peninsulă, însă asta nu s-a aplicat și pentru cei care veneau din Franța, Spania, Germania sau Israel, pentru că, pe atunci, aceste țări nu erau considerate de risc.
Așa se face că orașele Romaniei au început să se înroșească, pe măsură ce ai noștri se întorceau acasă din Europa de Vest: Gorj, Timișoara, Cluj, Bucuresti.
La două săptămâni de la apariția primului caz de infecție, nu mai vorbim însă de câțiva turiști români, care au venit acasă cu boala.
Vorbim de un vârf al celor care s-au întors. Potrivit unor surse oficiale, în cele 30 de zile de epidemie în România s-ar fi întors, în total, 200.000 de compatrioți. Câți erau bolnavi, nu știm. Câți s-au autoizolat? Nimeni nu știe.
Răul abia a început
Numai că răul abia începea. Covid-19, odată importat, a început să se răspândească în ceea ce specialiștii numesc clustere: nuclee ale bolii.
Și nu a fost cazul spitalelor de excelență, de boli infectioase, Balș sau Babeș, unde medicii aveau și echipamente și teste, ci de spitale normale, care au speriat prin dinamica fulminantă a bolii.
Sunt locuri în care medicii au fost mințiți de bolnavi, n-au avut echipamente de protecție și nici nu au fost testați ei înșiși, pentru a-și putea proteja colegii și pacienții. La București- Gerota, la spitalul din Petrosani sau în Suceava- Spitalul Județean.
Și așa ajungem la cifrele de zi, la o lună: de la apariția Covid-19 în țară: peste 1.000 de infectați, 6.000 în carantină și 110.000 izolați acasă.
Suntem pe curbă de creștere accentuată. Numărul celor vindecați complet este de 9%. Mai mult de jumătate din cei 94 de vindecați sunt din Timișoara: 53 de persoane, un adevărat miracol.
Acum, tragem speranța că nu vom ajunge ca Italia: la ei, 10% dintre cei care au contactat virusul au murit, iar la noi, 2%.