Mărturii din spitale. Unii medici ar fi primit echipament pentru grădinărit. "E o dramă!"
De altfel, dinspre numeroase spitale din toată țara se ridică tot mai mult problema epuizării echipamentelor de protecție pentru personal.
La Galați, conducerea Spitalului Clinic de Urgență spune că mai are materiale doar pentru o săptămâna, iar mănușile și măştile le sunt date angajaților, la intrarea în tura, pe semnătură. Până acum, dinspre minister, spun oamenii, au venit doar promisiuni și încurajări.
Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi. Aici, de la începutul crizei sanitare au curs promisiunile. Ne-o spune chiar managerul unității medicale, care se plânge că mai are echipamente de protecție pentru o săptămână.
Prof. dr. Dorel Firescu, directorul medical Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi: "Nici ministerul nu ne-a ajutat foarte tare. Până astăzi, din partea ministerului n-am avut nimic."
Alina Dobrea, manager Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi: "Mai avem de primit "masca chirurgicală", 76.000, 56.000 de bucăţi de la Unifarm. De luni tot ne promit că vin aceste măşti, dar se pare că astăzi sau mâine. Avem promisiuni, v-am zis, de la Unifarm. Chiar ieri, domnul secretar de stat Raed Arafat ne-a anunţat că au venit avioanele din străinătate cu echipamentele de protecţie."
Reporter: Cât timp mai faceţi faţă cu echipamentele pe care le aveţi acum?
Alina Dobrea, manager Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi: "Cel puţin o săptămână."
5 măști de persoană, pe semnătură, la Cluj
La spitalul de boli infecţioase Cluj, unde sunt internaţi mai mulţi pacienţi cu COVID, medicii au primit acum 4 zile câte 5 măşti de persoană, pe semnătură. Situaţia pare și mai dificilă în alte județe ale țării, spune doctorul Eșanu care este, totodată, și lider de sindicat.
Victor Eșanu, preşedinte CFSMR: M-au sunat colegii de la Gorj, au primit nişte echipamente pe care scrie, s-au uitat pe etichetă, mi-au arătat ieri, scrie că este un echipament pentru grădinărit, dacă vă puteţi imagina. Noi dacă nu suntem protejaţi, ne îmbolnăvim împreună cu pacienţii, ne culcăm în spitalul de boli infecţioase lângă pacienţi, şi s-a terminat cu asistenţa medicală. Este o dramă!
O biochimistă angajată a spitalului a fost testată pozitiv, miercuri. Femeia a fost într-o excursie, împreună cu un grup de cadre medicale, în Antalia. S-a întors pe 13 martie și de-atunci a venit la serviciu. A intrat în contact cu numeroase persoane, dar pentru că nu a prezentat simptome de îmbolnăvire, nu a fost testată.
Acum, toţi angajaţii spitalului se tem că ar putea fi infectaţi.
Alina Dobrea, manager Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi: "S-a testat tot personalul medical care a intrat în contact cu acea biochimistă. Toate testele au ieşit negative. Au fost testate 34 de persoane."
Refuzul spitalelor din Brăila de a-şi împărţi sarcinile în gestionarea crizei Covid19 i-a supărat pe medicii din Galaţi. Aici vin, în continuare, cazuri grave și din orașul învecinat.
Prof. dr. Dorel Firescu, directorul medical Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi: "În condiţiile în care facem o organizare politico-sanitara şi în condiţiile în care permitem unui spital - deşi de sus se spune, "domnule, ăla face aia, ăla face aia" - să spună "eu nu vreau", atuncea lucrurile sunt astea care sunt."