De ce a demisionat Victor Costache. Câte teste de coronavirus s-au făcut în mandatul lui
La o lună de la diagnosticarea primului pacient cu coronavirus și după 5 luni de mandat, ministrul Sănătății Victor Costache și-a dat demisia în plină pandemie.
18 români au murit până acum, patru în ultimele 24 de ore, iar numărul celor infectați a ajuns la 1029. Demisia ministrului Sănătății vine după ce, miercuri seară, a declarat la Știrile PRO TV că are în vedere un amplu program de testare a tuturor bucureștenilor. Conform unor surse politice, tocmai acesta ar fi fost și motivul pentru care i-ar fi fost cerută demisia.
N-ar exista suport logistic pentru ca un program de o asemenea amploare să fie dus la bun sfârșit. Noul ministru al Sănătății este de joi Nelu Tătaru, medic chirurg și fost secretar de stat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ludovic Orban, premierul României: "Am luat act de aceasta demisie, îi voi transmite preşedintelui României Klaus Iohannis aceasta demisie pentru a putea să se emită decretul de revocare. În ceea ce priveşte funcţia de ministru al Sănătăţii îi voi propune dl preşedinte al României Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe secretarul de stat Nelu Tătaru."
Propunerea premierului Ludovic Orban a fost acceptată de preşedinte.
Klaus Iohannis, președintele României: "Am luat act de demisia domnului Costache şi am semnat decretul de numire a noului ministru. Domnul Tătaru cunoaşte foarte bine care este situaţia în acest moment în sistemul sanitar şi trebuie să ia urgent toate măsurile necesare pentru combaterea răspândirii infectării cu noul Coronavirus."
Cine este Nelu Tătaru, viitorul ministru al Sănătății
Nelu Tătaru are 47 de ani şi este medic chirurg la Spitalul din Huşi. A fost senator în mandatul 2012-2016 şi este preşedintele PNL Vaslui. El s-a făcut remarcat în ultima perioadă pentru că a fost unul dintre principalii comunicatori pe tema COVID 19 din partea Ministerului Sănătăţii. Am reuşit să stăm de vorbă cu viitorul ministru care ne-a spus ce măsuri va lua în perioada următoare.
"Spuneţi-mi vă rog care va fi strategia pe care dvs o veţi adopta în calitate de min al Sănătăţii?
Nelu Tătaru, viitorul ministru al Sănătății: Suntem în pandemie, suntem în scenariul 3 şi urmează ... la nivel central. La ce am găsit în teritoriu, dacă luăm neregulile, putem evidenţia de la intrarea pacientului în spital, de la declaraţiile acestuia, de la lucrurile care ţin de prevenţie, care ţin de conflicte, de la ancheta epidemiologica, de la lipsă sau nu a echipamentului, de la cunoaşterea procedurilor, toate trebuie reamintite. O apropiere a lucrului real din teritoriul a lucrului raportat cred că trebuie reanalizate şi aşezate pe un făgaş normal."
Demisia lui Costache, o surpriză
Demisia lui Victor Costache a surprins pe multă lume. Părea că are planuri mari după ce, miercuri seară, a anunţat la Ştirile PROTV măsuri ample de testare a bucureştenilor.
Victor Costache ministrul Sănătăţii: "Am avizat un parteneriat şi un program care va demara rapid. Deci vrem să se testeze toată populaţia Bucureştiului printr-o serie de echipe mobile care vor merge door to door, după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârşitul săptămânii vom avea încă 200 de mii de teste. Ştiţi că am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie şi acum avem cel puţin 20 şi vrem să avem 1 sau 2 centre la nivel judetean''
Surse politice vorbesc însă despre faptul că preşedintele Klaus Iohannis ar fi fost nemulţumit de activitatea lui Costache. Iar liderii PNL au fost deranjaţi de afirmaţiile fostului ministru pentru că n-ar fi avut suport logistic pentru testarea în masă.
Ludovic Orban, premierul României: "Continuăm ca în diagnosticare să aplicăm aceste reguli care sunt stabilite de INSP în conformitate cu recomandările care există şi de la nivel european şi de la nivel internaţional."
"Spuneţi-mi ce părere aveţi de strategia pe care o comunica ieri ministrul Costache de testare în masă a populaţiei? Credeţi că e fezabila abordarea?
Nelu Tătaru, viitorul ministru al Sănătăţii: Sunt de acord cu testarea largă a populaţiei după anumite criterii epidemiologice, dar să cuprindem în mod deosebit cadrele medicale, persoanele cu risc, persoanele instituţionalizate, trebuie să adaptăm în acest moment la capacitatea noastră de testare.
16.000 de teste efectuate în România de la începutul epidemiei
În primele 24 de ore de la confirmarea primului caz de COVID-19 în România, la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş erau deja în lucru 17 teste ale contactilor direcţi. Numărul lor a crescut pe măsură ce îmbolnăvirile s-au înmulţit. În primele două săptămâni de la apariţia virusului în ţara noastră au fost testate peste 1000 de persoane venite din zonele afectate, iar în ultima săptămână peste 7700. Media a ajuns acum la o mie de persoane pe zi, adică o capacitate încă redusă de testare.
În total, autorităţile au prelucrat aproape 16.000 de teste în decurs de o lună. Dintre acestea, 823 au fost prelucrate în unităţi medicale private. Probele sunt prelucrate în prezent în 19 unităţi de testare, dar reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că vor să acrediteze alte 10 unităţi medicale. Este vorba, aşadar, atât de spitale publice cât şi de clinici private din oraşe precum Bucureşti, Iaşi, Cluj ori Timişoara.
GRAFICA EVOLUŢIE TESTE
26 martie - 15.998
25 martie - 14.466
24 martie - 12.624
23 martie - 11.223
22 martie - 9967
21 martie - 8915
20 martie - 8284
19 martie - 4973
18 martie - 4670
17 martie - 4150
16 martie - 3708
15 martie - 3205
14 martie - 2929
13 martie - 2545
12 martie - 1921
11 martie -
10 martie -
9 martie - 1010 teste celor veniţi din zone afectate
4 martie - 579 de probe ale persoanelor care au venit din zone afectate
3 martie - 551 probe ale persoanelor care au venit din zone afectate
2 martie - 475 de teste
1 martie - 351 de teste
29 februarie - 351 teste
28 februarie -
27 februarie - un singur caz confirmat cu covid 19, 17 teste la matei balş
26 februarie - pacientul 0.