Se cere ridicarea restricţiei privind exportul de medicamente: Sunt stocuri care nu sunt folosite la Covid-19

Ultima actualizare: 17-03-2020 14:28
Se cere ridicarea restricţiei privind exportul de medicamente: Sunt stocuri care nu sunt folosite la Covid-19

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente (ADEM) face apel la decidenţii din România pentru ridicarea de urgenţă a restricţiei privind exportul de medicamente, în condițiile în care sunt stocuri de medicamente care nu au legătură cu tratamentul Covid-19.

 

”În contextul crizei generate de COVID-19, România este singura ţară din Europa care a adoptat măsura de interzicere a distribuţiei în afara României (în UE şi în afara UE) a tuturor medicamentelor autorizate din Canamed, încălcând astfel deciziile Comisiei Europene privind evitarea blocajelor Pieţei Unice.
Aducem la cunoştinţă că distribuitorii au stocuri de medicamente care nu sunt folosite în tratamentul Covid-19 şi care nu au adresabilitate în ţară.

Aceste medicamente sunt distribuite, în mod obişnuit, în state din Uniunea Europeană în care există cerere”, potrivit unui comunicat al ADEM.

Exporturile și importurile, în regim normal

ADEM, parte din Affordable Medicines Europe, face apel la decidenţii din România pentru ridicarea de urgenţă a restricţiei de export, în acord cu ghidul elaborat de CE, luni, privind măsurile de gestionare a frontierelor pentru a proteja sănătatea şi pentru a asigura disponibilitatea bunurilor şi serviciilor esenţiale.

”Dorim să asigurăm toate statele membre că în această perioadă sectorul nostru nu a resimţit o creştere ca urmare a situaţiei COVID-19, din acest motiv exporturile şi importurile care au loc pot fi considerate într-un regim normal.

Am solicitat Comisiei Europene să ia măsuri specifice şi să deschidă un dialog cu autorităţile române astfel încât, pacienţii români să beneficieze de medicamentele de care au nevoie şi, în acelaşi timp, restul cetăţenilor europeni să nu fie deprivaţi de medicamentele de zi cu zi care nu au nicio legătură cu pandemia curentă de COVID-19”, a menţionat Jorg Geller, preşedintele Affordable Medicines Europe.

ADEM precizează că Ghidul elaborat de Comisia Europeană pentru gestionarea frontierelor statelor membre şi a liberei circulaţii a bunurilor şi a mărfurilor prevede că statele membre ar trebui să păstreze libera circulaţie a tuturor mărfurilor, pentru a fi asigurată aprovizionarea cu produse esenţiale, cum ar fi medicamente, echipamente medicale, produse alimentare esenţiale şi perisabile.

Nicio restricţie nu ar trebui impusă circulaţiei mărfurilor pe piaţa unică, în special (fără a se limita la) mărfurile esenţiale, legate de sănătate şi perisabile, în special produsele alimentare, cu excepţia cazului în care sunt justificate în mod corespunzător.
ADEM menţionează că Ghidul mai prevede că nu trebuie impuse certificări suplimentare mărfurilor care circulă legal pe piaţa unică a UE.

”Prejudicii grave”

”Pentru a evita ca deficienţele unor medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale esenţiale prevenţiei şi tratării afecţiunilor asociate infecţiei cu coronavirus, precum şi ale unor alte categorii de bunuri de larg consum şi pentru a evita ca dificultăţile sociale şi economice cu care toate statele europene se confruntă deja să se agraveze, menţinerea funcţionării pieţei unice este esenţială.

Prin urmare, statele membre nu ar trebui să întreprindă măsuri care să pună în pericol integritatea pieţei unice a mărfurilor, în special a lanţurilor de aprovizionare sau să se angajeze în practici neloiale - aceasta este recomandarea clară a Comisiei Europene transmisă astăzi tuturor statelor membre europene, în acest Ghid”, afirmă ADEM.

Potrivit comunicatului, distribuţia paralelă este parte integrantă a lanţului de distribuţie european, iar interdicţia din România poate afecta în lanţ mai multe pieţe europene, ”prejudiciind grav”, pe termen scurt, mediu şi lung, disponibilitatea medicamentelor şi implicit sănătatea publică.

Totodată, interzicerea exportului, dar şi a importului paralel pe perioada crizelor majore, precum cea actuală, poate conduce la ”creşteri semnificative ale preţurilor acestora” în UE şi implicit în România, în viitorul apropiat şi limitează alternativele de aprovizionare a pieţei naţionale, este de părere ADEM.

”Nenumărate” tiruri oprite la graniță

Stocurile distribuitorilor sunt, ca de obicei, la dispoziţia farmaciilor şi a spitalelor, a afirmat ADEM, adăugând că este la dispoziţia autorităţilor pentru a le oferi tot suportul necesar în gestionarea acestei situaţii de importanţă naţională şi globală.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, pe 12 martie, că a fost emis ordinul prin care se suspendă pe o perioadă de şase luni exportul de medicamente, fiind oprite la graniţă ”nenumărate” TIR-uri cu ”zeci de tone” de medicamente şi materiale sanitare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!