Scumpirile s-au potolit la început de an. Cât de mult a crecut prețul alimentelor de bază în ultimul an
Datele Institutului Național de Statistică arată că, în ianuarie, inflația a ajuns la 15,1%, adică o scădere de peste un punct procentual față de luna decembrie.
Luna trecută, cel mai mult au crescut prețurile alimentelor. În luna ianuarie, alimentele au rămas în topul scumpirilor.
Prețurile au crescut față de începutul anului trecut, în medie, cu peste 22 de procente, însă unele alimentele de bază s-au scumpit mult mai mult: zahărul, cu 63%, untul cu 47%, iar cartofii, laptele sau ouăle cu peste o treime.
Pe de altă parte, gazele s-au scumpit mai puțin, cu aproape 28% și cu 21% energia electrică.
Deși scumpirile sunt încă mari, inflația a dat ușor înapoi, de la 16,4 la finalului anului trecut, la 15,1% în ianuarie.
În a doua parte a anului, BNR estimează că inflația va scădea mai mult. Economiștii sunt însă sceptici.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie ASE: „Eu nu aș fi chiar atât de optimist din acest punct de vedere, adică nu cred că spre sfârșitul anului vom reuși să atingem ținta propusă de Banca Națională, respectiv să avem o inflație cu o singură cifră, să scadă sub 10%. Din cauza condițiilor internaționale, războiul nu dă semne că ar lua o pauză și prețurile produselor alimentare continuă să crească în întreaga lume".
Frână creșterilor de dobânzi
Totuși, la ultima ședință de politică monetară, BNR a pus frână creșterilor de dobânzi, după un an de majorări.
Dragoș Cabat, analist economic: „În măsura în care probabil Banca Națională va vedea că impactul acesta nu este foarte negativ asupra economiei, va mai crește în ședințele următoare dobânda de politică monetară, așa cum ar fi normal. Totuși, tendința Băncii Naționale este mai conservatoare".
Pe de altă parte, economia României menține un ritm pozitiv. În ultimul trimestru al anului trecut, produsul intern brut a fost mai mare cu 1,1% față ce cel anterior, însă anul s-a încheiat cu o creștere economică de 4,8%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Au contribuit la această creștere construcțiile și serviciile, dar consumul a fost în scădere.
Pentru anul 2023, inflația încă mare, va avea un impact negativ, astfel că vom avea o creștere economică de doar 2,5%, potrivit prognozei de iarnă a Comisiei Europene.
De altfel, încetinesc ritmul de creștere și alte economii din Uniune. Pe măsură ce inflația va scădea la 5,5% în 2024 și creșterea economică de la noi ar urma să fie ușor mai mare, adică 3%.