Ouăle au ajuns la prețuri record. În România sunt campioanele scumpirilor la alimente
Inflația mare și gripa aviară care a omorât milioane de păsări în mai multe ţări au făcut ca preţul unui ou să ajungă la un nivel record, în toată lumea. Iar noi avem una dintre cele mai accelerate scumpiri, din toată Uniunea, potrivit Comisiei Europene.
Deocamdată, crescătorii români spun că reușesc să acopere consumul intern.
Deși poate fi mâncat ca atare, fiert ori prăjit, oul este un ingredient important în multe rețete - de la cele de dulciuri şi până la ciorbe, tocănițe ori paste. De câteva luni însă, cei care administrează restaurante fac eforturi să le aibă în stoc. Într-un local din Capitală, tot ce se gătește conţine ou. Pentru omlete și burgeri, bucătarii folosesc într-o lună și 5.000 de ouă, doar că într-un singur an, prețul acestora s-a dublat de la poarta fermei.
Cristian Negru, proprietarul restaurantului: „Unul dintre principalii producători a avut o sincopă în producție, sau a exportat mai mult, și toți ceilalți care se aprovizionau de acolo au migrat către ceilalți producători sau distribuitori locali. Și atunci s-a resimțit și la noi. În luna decembrie a fost o sincopă în aprovizionare și unul dintre furnizorii noștri ne-a amânat una dintre livrări din cauza stocului limitat.”
De altfel, ouăle sunt printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an.
Evoluția prețurilor la ouă
Iată cum a evoluat prețul ouălor în ultimii 5 ani, potrivit monitorizării Comisiei Europene. Prețul a început să urce abrupt de la începutul anului trecut și nu s-a mai oprit de atunci. Scumpirea s-a accentuat începând din octombrie și a atins un nivel record în decembrie. Majorarea de preț este mult mai mare decât în alte țări. Linia care reprezintă România urcă într-un ritm mult mai accelerat decât ce s-a întâmplat în Franța, Spania ori Italia, de exemplu. Și chiar mai mult decât media europeană.
Scumpirile au mai multe explicații, potrivit celor din industrie.
Enache Aurel, producător: „S-au închis multe ferme, au fost foarte scumpe furajele. Înainte de războiul din Ucraina, era undeva la 1,8 kilogramul de grâu și porumb și vindeai un ou cu 60 de bani. Energie, combustibil, salarii.”
În alte țări, situația este și mai delicată. În Statele Unite și Japonia, de pildă, se vorbește despre o criză a ouălor. În ultimul an, gripa aviară a ucis milioane de păsări, iar inflația tot mai mare a dus la scumpiri fără precedent la raft. Iar în Noua Zeelandă, potrivit presei străine, oamenii își cumpără găini ca să fie siguri că nu rămân fără ouă.
Potrivit inspectorilor sanitari, în fermele ori gospodăriile de la noi nu sunt în prezent focare de gripă aviară. Avem însă 24 de cazuri de boală confirmate la păsări sălbatice, cele mai multe în județele Neamț, Suceava și Bacău, care dacă nu sunt ținute în frâu, pot ajunge ușor la păsările de curte.
România produce într-un an în jur de 5 miliarde și jumătate de ouă, potrivit Institutului Național de Statistică. Importăm însă multe ouă şi din Polonia, Bulgaria și Ungaria și exportăm din producția noastră preponderent spre Bulgaria, Italia și Germania. Anul trecut, România a exportat cea mai mare cantitate de ouă din ultimii 5 ani - aproape 20.000 de tone.