Scrisul de mână, pe cale de dispariție. Specialiștii avertizează: limbajul și scrierea sunt vitale în dezvoltarea oamenilor
Scrisul de mână ne este tot mai străin iar instrumentele de scris zac uitate prin sertare. Am înlocuit scrisorile și biletele cu mesaje digitale pe care le tastăm cu repeziciune.
Și mai nou, mulți preferă să trimită înregistrări audio, ca să nu mai scrie deloc. Specialiștii avertizează că lipsa scrisului de mână poate duce la probleme de memorie, atenție și chiar de vorbire.
O femeie a scris de mână o propoziție scurtă în mai mult de o jumătate de minut. A tastat aceeași propoziție în doar câteva secunde. Doar că până și această formă de scris începe să dispară. Mesajele au devenit vocale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Roxana Matei este studentă și a renunțat să le mai scrie prietenilor mesaje pe telefon: „Mi-e mult mai ușor să scot telefonul să dau un mesaj vocal și să îl bag înapoi în buzunar”.
Scrisul începe să dispară chiar și de la orele de curs. De altfel, în unele școli și universități s-au introdus table digitale, care le permit tinerilor să acceseze de pe calculator ce a fost notat pe ele, fără să fie nevoie să scrie.
Specialiștii avertizează că există o legătură puternică între scris și memorie, atenție și capacitatea de a vorbi corect, iar renunțarea la acest obicei poate fi periculoasă.
Felicia Maria Burtic, logoped: „Gândirea și limbajul și scrisul merg mână în mână. Astfel, copilul, prin gândire, limbaj, scris, ar trebui să își dezvolte inteligența, să își dezvolte memoria”.
Silviu Vert, Universtitatea Politehnica Timișoara: „S-a dovedit că creierul reține mult mai bine informația atunci când cel care învață și-o structurează cât de cât pe o foaie de hârtie, cu pixul propriu”.
Un experiment de caligrafie are loc zilele acestea la Muzeul Județean din Slatina. Cursanții învață să scrie frumos, folosind un instrument de scris.
În Țările Nordice există școli complet digitalizate, unde elevii nu mai scriu de mână. La noi, caligrafia a fost scoasă din programa școlară în urmă cu mai mulți ani.