De ce scriu copiii din ce în ce mai urât. Reacțiile tinerilor când sunt rugați să scrie de mână
Scrisul de mână, devenit un chin pentru copiii de astăzi şi doar o amintire pentru adulți, este esențial pentru dezvoltarea creierului - spun atât medicii, cât și profesorii.
După ce caligrafia a fost scoasă din programă la clasele primare, tot mai mulţi elevi au întâmpinat dificultăți la scrierea de mână și automat la examenele naționale. Ca să atragă atenția, asupra importanței caligrafiei, filozoful Mihai Sora și actorii Maia Morgenstern și Marius Manole, s-au alăturat miercuri micilor elevi, în bănci.
La 102 ani, filosoful Mihai Sora s-a prezentat la ora de caligrafie cu propriile stilouri, carioci şi cu blocul de desen. Devenit foarte popular prin postările pe Facebook, Mihai Sora mărturiseşte că doar dictează soţiei ceea ce apare în spaţiul virtual.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mihai Șora: Scriu de mâna tot ce scriu. Tot ce aştern din gândurile mele pe hârtie, o fac scriind cu mâna mea.
Reporter: Pentru postari, va ajuta soţia să transcrieţi?
Mihai Șora: Da, sigur că da. E mai uşor să dictez, e şi mai rapid.
Actorul Marius Manole a fost şi el în bănci, alături de copii.
Marius Manole: "Eu scriu de mâna destul de mult, pentru că îmi transcriu textele pe care le învăţ şi scriu tot timpul. Eu nu pot să învăţ, fără să scriu."
Din păcate, din ce în ce mai puţini copii reuşesc să scrie lizibil - spun profesorii, iar asta îi afectează direct pe elevi.
Oana Șiclovan, profesoară de română: "Se uită faptul că examenele naţionale se susţin în scris, iar în ultimii ani, s-a constatat o degradare a lizibilităţii.
Reporter: Dar de ce scriu copiii din ce în ce mai urât?
Oana Șiclovan, profesoară de română: Pentru că nu mai sunt interesaţi de asta."
Reporter: Ai vreo dificultate în a scrie vreo literă?
Copil: Da. Cu "m" şi cu "n". Le mai încurc"
Medicii neurologi vorbesc despre o legătură puternică între creier şi scrisul de mână.
Dan Mitrea, neurolog: "Scrisul de mână este important pentru că face parte din bagaje de cunoştinţe pe care le acumulam pentru a ne activa limbajul, este o formă de exprimare. Și atunci creierul se antrenează pentru a se exprima într-un alt mod decât cel verbal. E o diferenţă foarte mare între scrisul de mână şi cel la calculator. Scrisul de mâna activează anumite arii din creier, care după aceea definesc simbolurile şi transmit o activitate motorie, pe care o faci din mână."
Din cauza depedenței de tastatură, mulţi oameni întâmpină, însă, dificultăţi la scrierea de mână. Am rugat nişte tineri să ne facă o demonstraţie.
Reporter: Dar, în general, mai scrii de mână?
Tânăr: Sincer, mai mult pe telefon.
Reporter: De când n-ai mai scris cu stiloul?
Tânăr: Din clasa I sau a II-a
Stiloul este un instrument esenţial în definirea propriului stil de scris, iar peniţa capătă, în timp, forma pe care i-o dă proprietarul. De aceea se spune că stiloul nu se împrumută. Şi să nu uităm că stiloul a fost inventat de un român: Petrache Poenaru. În 1827, el a brevetat la Paris ceea ce se numea "Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală".
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!