O caligrafie chinezeasca din secolul al XI-lea, vanduta cu pretul record de 32 milioane de dolari

Ultima actualizare: 20-05-2016 01:43
scrisoare

O pagina ce provine dintr-o scrisoare din secolul al XI-lea a stabilit un nou record de pret pentru o caligrafie chinezeasca, dupa ce a fost vanduta cu pretul de 207 milioane de yuani (32 milioane de dolari), la o licitatie ce a avut loc la Beijing.

Scrisoarea este singura lucrare care a supravietuit pana in zilele noastre a maestrului chinez Zeng Gong si a fost caligrafiata in urma cu aproximativ 936 de ani, relateaza News.ro, citand BBC.

Caligrafia a fost achizitionata de Wang Zhongjun, un mogul din industria cinematografica, la o licitatie organizata de casa China Guardian, sambata seara.

Zeng Gong este considerat unul dintre cei mai talentati autori de proza din epoca dinastiei Song (960 e.n. - 1279 e.n.).

In acel document, redactat in ultimii ani din viata sa, Zeng Gong ii vorbeste unui prieten despre recentele sale probleme de natura politica si despre un anumit sentiment de izolare.

Potrivit China Daily, scrisoarea aproape si-a dublat valoarea fata de 2009, cand a fost vanduta la licitatie cu 109 milioane de yuani. Si atunci a fost un record de pret, intrucat a devenit prima caligrafie chineza ce a depasit pragul de 100 de milioane de yuani.

Noul proprietar, Wang Zhongjun, este un mare amator de arta, si a platit 61,8 milioane de dolari pe un tablou de Van Gogh - ”Still Life, Vase with Daisies and Poppies”, la o licitatie organizata la New York, in 2014.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO