Screeningul de piele și biopsia salvează vieți. Împreună, putem SKINba lumea în bine


Ultimul update: Luni 05 Noiembrie 2018 16:47
Sursa: Skin Cancer Foundation
Data publicarii: Miercuri 31 Octombrie 2018 11:24
Categorie: Stiri Sanatate

Împreună, putem SKINba lumea în bine. Screeningul de piele și biopsia sunt principalele metode de investigare folosite în afecțiunile dermatologice.

Statisticile îi plasează pe români printre cei mai temători pacienți atunci când vine vorba de evaluarea afecțiunilor pielii prin biopsie, asociind-o direct cu cancerul de piele și nu cu o metodă precisă de diagnosticare a peste 3000 de boli de piele, care pot avea aceleași 5 semne clinice.

De exemplu, în fazele lui de debut, melanomul este foarte asemănător cu alunițele existente deja pe piele, de unde și riscul ca tumora să nu fie recunoscută și să scape examinării și tratamentului.

În cazul alunițelor de peste 10 cm pătrați, prezente de la naștere, riscul de melanom este de circa 450 de ori mai mare față de populația generală.

De aceea, medicii dermatologi recomandă românilor cel puțin un screening al pielii pe an și o autoexaminare lunară a pielii. Majoritatea afecțiunilor dermatologice sunt descoperite chiar de către pacienți.

Atunci când biopsia confirmă un diagnostic de cancer de piele, dacă acesta este descoperit în faze incipiente, sunt peste 99% șanse ca acesta să fie vindecabil. Trebuie doar ca românii să scape de temeri și prejudecăți și să acorde mai multă importanță prevenției, chiar și în cazul bolilor de piele.

Astăzi demarează o campanie de educare și informare corectă a românilor, cu scopul de a îmbunătăți sistemul de sănătate din țară și de a crește nivelul de conștientizare pe anumite afecțiuni ale pielii, care în Occident și SUA sunt tratate cu succes în stadii incipiente, în timp ce în România ele pot deveni, deseori, mutilante sau fatale.

Misiunea campaniei este aceea de demitizare a termenului “biopsie” în mentalul colectiv, astfel încât el să fie perceput ca o soluție, nu ca o problemă.

Această analiză este extrem de importantă și, de multe ori, salvează vieți", precizează dr. Mihaela Leventer.

Campania constă într-un serial format din 10 episoade inspirate din realitatea medicală din România, fricile, temerile și superstițiile cu care se confruntă orice pacient care ajunge la medicul dermatolog.

Alegerea lui Florin Călinescu pentru acest serial nu este întâmplătoare. Dar detaliile le veți descoperi pe măsură ce vor fi difuzate episoadele acestui serial – campanie.

Totul pornește de la educație. Educația înseamnă prevenție.

Prevenția înseamnă atenție pentru piele, în acest caz. Un screening al pielii făcut la timp este la fel de eficient ca pentru oricare alt organ al corpului. O minimă atenție acordată pielii poate schimba statisticile și la noi, în România.

Statistici:

1. La capitolul diagnostic și tratament, România se află pe locul 42 din 62 de state, conform platformei medicale germane derma.plus, care a publicat recent o nouă ediție a Indexului cancerului de piele;

2. Peste 2.500 de noi cazuri de cancer de piele sunt diagnosticate, anual, la noi în țară, Globocan 2018. Conform aceleiași platforme medicale, țara noastră se află pe locul 37 din 62 în ceea ce privește riscul de cancer de piele;

3. Conform Dr. Leventer Centre – jumătate dintre pacienții care au venit să se trateze de forme ale cancerului de piele au avut nevoie de reconstrucții plastice masive.

4. O treime dintre toate cancerele diagnosticate în lume sunt cancere de piele, potrivit Skin Cancer Foundation.org.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, dar de care avem cea mai puțină grijă. Rupe-ți câteva minute din timpul tău și fă un screening de piele pentru a fi sigur că ești sănătos.

VIDEO PROTVPLUS.RO
adrenalina
Amenzi pentru şcolile care nu au fiole de adrenalină. Ce riscă elevii, în lipsa acestora
Maternitățile din țară, dotate cu peste 1.000 de incubatoare. De ce a întârziat achiziția
Primul centru anti-depresie din România. Unde pot suna cei care au nevoie de ajutor
Ministrul Sănătăţii, despre cumpărarea vaccinului pentru copii nerecomandat sub 3 ani: "S-a procedat oarecum corect"
Dispar 1000 de locuri la rezidențiat, în plină criză de medici. Se anunță grevă japoneză
Primele 5 cazuri de gripă, confirmate mai devreme. Avertismentul medicilor
clinica timisoara
La 4 ani de la Colectiv a fost inaugurată Clinica pentru Marii Arși din Timișoara
Cum decurge programul „locuințe pentru medici”. Statul le oferă chirii de maxim 500 de lei
Unui bărbat i-au crescut sâni după ce a luat un medicament antipsihotic. Ce daune a primit
Examenul de rezidenţiat, amânat pentru decembrie. Care este motivul
Începe campania națională de imunizare gratuită împotriva gripei. Sănătatea a cumpărat 200.000 de doze în plus față de 2018
Soluţia împotriva şpăgii găsită într-un spital din Bistriţa. Sumele afişate la intrare