Screeningul de piele și biopsia salvează vieți. Împreună, putem SKINba lumea în bine

Ultimul update: Luni 05 Noiembrie 2018 16:47
Sursa: Skin Cancer Foundation
Data publicarii: Miercuri 31 Octombrie 2018 11:24
Categorie: Sanatate

Împreună, putem SKINba lumea în bine. Screeningul de piele și biopsia sunt principalele metode de investigare folosite în afecțiunile dermatologice.

Statisticile îi plasează pe români printre cei mai temători pacienți atunci când vine vorba de evaluarea afecțiunilor pielii prin biopsie, asociind-o direct cu cancerul de piele și nu cu o metodă precisă de diagnosticare a peste 3000 de boli de piele, care pot avea aceleași 5 semne clinice.

De exemplu, în fazele lui de debut, melanomul este foarte asemănător cu alunițele existente deja pe piele, de unde și riscul ca tumora să nu fie recunoscută și să scape examinării și tratamentului.

În cazul alunițelor de peste 10 cm pătrați, prezente de la naștere, riscul de melanom este de circa 450 de ori mai mare față de populația generală.

De aceea, medicii dermatologi recomandă românilor cel puțin un screening al pielii pe an și o autoexaminare lunară a pielii. Majoritatea afecțiunilor dermatologice sunt descoperite chiar de către pacienți.

Atunci când biopsia confirmă un diagnostic de cancer de piele, dacă acesta este descoperit în faze incipiente, sunt peste 99% șanse ca acesta să fie vindecabil. Trebuie doar ca românii să scape de temeri și prejudecăți și să acorde mai multă importanță prevenției, chiar și în cazul bolilor de piele.

Astăzi demarează o campanie de educare și informare corectă a românilor, cu scopul de a îmbunătăți sistemul de sănătate din țară și de a crește nivelul de conștientizare pe anumite afecțiuni ale pielii, care în Occident și SUA sunt tratate cu succes în stadii incipiente, în timp ce în România ele pot deveni, deseori, mutilante sau fatale.

Misiunea campaniei este aceea de demitizare a termenului “biopsie” în mentalul colectiv, astfel încât el să fie perceput ca o soluție, nu ca o problemă.

Această analiză este extrem de importantă și, de multe ori, salvează vieți", precizează dr. Mihaela Leventer.

Campania constă într-un serial format din 10 episoade inspirate din realitatea medicală din România, fricile, temerile și superstițiile cu care se confruntă orice pacient care ajunge la medicul dermatolog.

Alegerea lui Florin Călinescu pentru acest serial nu este întâmplătoare. Dar detaliile le veți descoperi pe măsură ce vor fi difuzate episoadele acestui serial – campanie.

Totul pornește de la educație. Educația înseamnă prevenție.

Prevenția înseamnă atenție pentru piele, în acest caz. Un screening al pielii făcut la timp este la fel de eficient ca pentru oricare alt organ al corpului. O minimă atenție acordată pielii poate schimba statisticile și la noi, în România.

Statistici:

1. La capitolul diagnostic și tratament, România se află pe locul 42 din 62 de state, conform platformei medicale germane derma.plus, care a publicat recent o nouă ediție a Indexului cancerului de piele;

2. Peste 2.500 de noi cazuri de cancer de piele sunt diagnosticate, anual, la noi în țară, Globocan 2018. Conform aceleiași platforme medicale, țara noastră se află pe locul 37 din 62 în ceea ce privește riscul de cancer de piele;

3. Conform Dr. Leventer Centre – jumătate dintre pacienții care au venit să se trateze de forme ale cancerului de piele au avut nevoie de reconstrucții plastice masive.

4. O treime dintre toate cancerele diagnosticate în lume sunt cancere de piele, potrivit Skin Cancer Foundation.org.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, dar de care avem cea mai puțină grijă. Rupe-ți câteva minute din timpul tău și fă un screening de piele pentru a fi sigur că ești sănătos.

VIDEO PROTVPLUS.RO
gripă, spitale
Alertă de gripă: ”Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri”
Trei decese din cauza infecțiilor respiratorii. Numărul virozelor a crescut alarmant
Dieta care ar putea salva planeta şi care poate hrăni 10 miliarde de oameni
Parchetul, sesizat în cazul Institutului Oncologic din Timișoara. ”A fost rea voință”
O femeie acuză că a fost diagnosticată greșit de medici din Slatina. Ce a aflat în Spania
Al 10-lea caz de deces din cauza virusului gripal de tip A. Epidemie în Bulgaria
bratara
Brățările electronice care au eliminat erorile din spitale și au ușurat munca medicilor
Măsuri suplimentare împotriva răspândirii gripei. Al 9-lea deces provocat de virus
Încă o victimă a gripei de tip A. Un băiat de 17 ani a murit
Un bebeluş născut de o adolescentă diagnosticată cu gripă a murit la Maternitatea Buzău
Bebeluşul născut cu o malformaţie la inimă, operat de urgenţă. De ce se tem medicii
CNAS, precizări importante despre medicamentele eliberate pe rețete compensate