Școlile și grădinițele din România primesc un miliard de euro pentru modernizare. Cu bani europeni se vor izola și blocurile
Școlile, grădinițele și cluburile de copii din toată țara primesc o sumă record, peste un miliard de euro pentru modernizare.
Guvernul a aprobat un proiect prin care clasele pot fi digitalizate și dotate cu mobilier nou, iar laboratoarele primesc echipamente noi. Totul din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar primăriile trebuie să depună proiecte. Bani europeni se dau și pentru izolarea termică a blocurilor vechi, în care oamenii tremură de frig.
Banii pentru școli vor fi acordați în cadrul unei competiții de proiecte. Sunt vizate trei tipuri de investiții.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
În primul rând, calculatoare și alte echipamente digitale pentru mii de școli și laboratoare de informatică, inclusiv din școlile profesionale.
75.000 de clase ori săli de sport vor primi bani pentru mobilier nou și 10.000 de laboratoare.
Și 900 de ateliere de practică din rețeaua învățământului profesional și tehnic vor primi de asemenea finanțare pentru echipamente.
Ligia Deca, Ministrul Educației: „Pentru prima dată în istoria educației alocăm peste 1 miliard de euro, valoare eligibilă din PNRR fără TVA, pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.”
Proiectele pot fi depuse până pe 19 martie. Autoritățile au lăsat mai mult timp, tocmai pentru că urmează și sărbătorile de iarnă. Însă până atunci, directorii și administratorii de școli trebuie să facă liste cu echipamentele necesare, pe care să le prezinte inspectoratului școlar, care va da un aviz, practic confirmă că acele nevoi sunt reale. Aceste informații ajung apoi la primării, care trebuie să centralizeze datele de la toate școlile pe care le au în subordine și să depună un singur proiect, online, pe platforma PNRR.
Școlile din zone defavorizare vor primi punctaj suplimentar.
În ședința de Guvern a fost aprobat și un proiect pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, tot cu fonduri europene.
Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene, zice că banii sunt pentru anvelopari, ferestre, subsol etc, inclusiv pot fi pentru panouri fotovoltaice.
90% din cheltuieli vor fi acoperite din fonduri europene nerambursabile, 7% sau chiar mai mult din bugetele locale și până la 3 procente pot fi cheltuieli ale asociațiilor de proprietari.
De altfel, asociațiile de proprietari sunt cele care trebuie să depună solicitări la primării, care vor depune proiectele pentru finanțare.
Această măsură are alocată sumă de 1,25 miliarde de euro, potrivit Guvernului.
Sursa: Pro TV
Etichete: PNRR, scoli, gradinite de stat, blocuri de locuinte,
Dată publicare:
19-12-2022 18:00