Școala se redeschide cu reguli fără precedent. Încă nu se ştie cine va asigura măştile elevilor

Ultima actualizare: 24-08-2020 19:47

Redeschiderea anului școlar este similară cu adoptarea unor măsuri de relaxare, spun specialiștii din sănătate. Aceștia se așteaptă ca numărul de îmbolnăviri să crească după ce elevii se vor întoarce în bănci.

Chiar dacă nu fac forme grave de boală, cei mici pot fi purtători ai virusului. Tocmai de aceea este necesar ca regulile de igienă, și de distanțare fizică, să fie aplicate riguros.

În ceea ce privește școlile, este clar că măștile vor fi obligatorii, atât în ore, cât și în pauze. Nu se știe însă cine le va cumpăra: statul sau părinții.

Copiii trebuie să interacționeze cât mai puțin cu bunicii sau alte persoane în vârstă care locuiesc împreună cu ei. Și pe cât posibil să poarte mască.

Iar când vin de la școală neapărat să își spele bine mâinile cu apă și săpun și să le dezinfecteze.

Autoritățile nu pot impune un set de reguli pentru acasă și ține de fiecare părinte în parte să se asigure că cei mici respectă aceste recomandări.

Sunt necesare pentru că, deși de cele mai multe ori fac forme ușoare de boală, copiii pot fi purtători și pot transmite virusul.

Ludovic Orban: ''Există un spațiu privat al fiecărui individ, al fiecărei familii, un spațiu în care nu poate să intre niciun guvern, nicio autoritate publică și îl respectăm. Sigur că putem da recomandări. Putem să le transmitem adolescenților să evite riscul de îmbolnăvire pentru că riscă să îi îmbolnăvească pe părinți și bunici, dar nu poate cineva să emită reglementări''.

Prof. dr. Emilian Imbri, manager ”Victor Babeș”: ”Începutul școlii vine după o perioadă de instruire și avertizare a populației care a depăși 4 luni de avertismente constant, cunoaște care sunt metodele prin care ar putea să evite îmbolnăvirile”.

Și dacă acasă responsabilitatea este a părinților, la școală autoritățile au datoria să se asigure că totul va fi, pe cât posibil, în ordine. O problemă rămâne achiziționarea măștilor de unică folosință.

Ludovic Orban: ''În ceea ce privește măști pentru toată lumea, prioritar este să asigurăm măști pentru copiii care provin din familii vulnerabile. Înțeleg că s-a făcut o primă livrare. Dacă nu se va finaliza în termenii stabiliți de contract, se va rezilia contractul''.

Pentru ceilalți elevi, primăriile pot accesa linia de finanțare din fonduri europene, care ar trebui să fie disponibilă de marți, după publicarea Ordonanței de Urgență.

Între timp, în școli, cei care vor siguranță pentru copii se descurcă așa cum pot.

De pildă, la școala Ferdinand din Capitală vor învăța în ture 780 de elevi și lucrează 60 de angajați.

Reprezentanții școlii au făcut și un calcul, iar în cazul în care fiecare va primi câte 2 măști pe zi, până în luna decembrie sunt necesare 63.000 de bucăți în valoare de aproape 100.000 de lei.

 

Cum se vor amenaja spațiile din școli

 

Până acum prin licitație s-au cumpărat 3.000 de măști. Mult prea puține, iar conducerea unității de învățământ nu știe dacă celelalte vor fi achiziționate de școală, de părinți sau de autorități.

Părinte: ''Nu cumpărăm, întâi așteptăm să începem școala și mai vedem''.

Au început și pregătirile pentru amenajarea spațiilor.

Distanța între elevi trebuie să fie de cel puțin 1 metru așa că va fi scos mobilierul care nu este necesar ori vor fi montate separatoare.

Elevii nu vor avea voie să stea față în față, deci nu vor mai fi permise activitățile în cerc sau în semicerc și va fi interzisă schimbarea sălilor de clasă, adică nu vor mai exista laboratoare pentru diferite materii.

Fiecare școală trebuie să asigure coșuri speciale de gunoi în care vor fi lăsate măștile deja folosite.

Acestea trebuie să fie separate de cele pentru deșeuri, să aibă capac și pedală, astfel încât elevii să nu le atingă.

Pe holuri trebuie să existe dezinfectant, iar în grupurile sanitare apă și săpun lichid. Sunt interzise uscătoarele electrice de mâini.

Conform statisticilor făcute în țările în care școlile s-au deschis deja numărul de îmbolnăviri nu a crescut semnificativ în rândul copiilor.

Guvernul britanic a anunțat că doar 70 din cei peste 1 milion de copii care au participat fizic la cursuri s-au îmbolnăvit de COVID-19. Și, cel mai probabil, infectarea a avut loc în afara școlii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO