30% dintre români se spală la lighean. Reacția unui copil când face prima dată duș cu apă caldă
Într-o perioadă dificilă, în care regulile de igienă sunt sfinte în Romania există comunități întregi care nu au acces la apă curentă.
Maria Năstuță are grija de 3 dintre cei 6 nepoți. Toți se spală la lighean, unul după altul, în aceeași apă. Este realitatea din casele a milioane de familii din România. În mediul rural, gospodăriile nu sunt racordate la sistemul public de apă și canalizare.
Reporter: „Ți-ar plăcea să faci baie într-o cadă, cu apă caldă?”
În fiecare zi, bătrână cară gălețile pline cu apă cu o roabă.
În aceste zile, 500 de copii din mediul rural din Iași învață regulile de igienă. Un micro-duș, adică o cabină de dus pe roti, a pornit într-o caranava prin satele din județul Iași.
În plus, pentru prima dată au văzut ce înseamnă să te îngrijești într-o cabină de duș.
Copil: „Aștept să văd cum e acolo. N-am mai fost niciodată așa și sunt emoționată.”
În total, 60 de copii din comuna Prisăcani au văzut cum funcționează o cabină de duș și s-au spălat cu apă caldă. Activitatea a avut loc în curtea scolii gimnaziale din comună.
Liliana Lemnaru, director școală: „Am respectat, cu strictețe, procedurile interne, de acces Ia școală, astfel încât să evităm la minimum sau la zero riscul de îmbolnăvire.”
Potrivit statisticilor, 30% din populația României se spală la lighean. Asociația non profit "Zi de Bine" a fost cea care a adus microdușul în satele din județul Iași și și-a propus să ajungă în toate comunitățile dezavantajate din țară.
Melania Medeleanu, promotor campanie: „Unii dintre acești copii, e prima oară când intra într-o cabină de duș, fac cunoștință cu acest mijloc de igienă. Dar simplul fapt de a vedea un copil care învață să dea drumul la duș, mulți dintre ei nu au văzut niciodată așa ceva. Și simt bucuria și placerea, că, până la urmă, e foarte plăcut să fii curat. E ceva la care pot să aspire pe viitor.”
Inițiativa poate fi susținută printr-un SMS la numărul 8862, cu textul SUS. Banii adunați din donații ajung în campanii sociale destinate copiilor sărmani.