30% dintre români se spală la lighean. Reacția unui copil când face prima dată duș cu apă caldă

Ultima actualizare: 24-08-2020 19:53

Într-o perioadă dificilă, în care regulile de igienă sunt sfinte în Romania există comunități întregi care nu au acces la apă curentă.

 

Un exemplu vine de la Iași, unde zeci de elevi au văzut cum arată o cabină de duș. Totul din inițiativa unei asociații care a ajuns cu un duș mobil în zonele defavorizate din Moldova. Astfel, copiii au învățat cum să se spele corect pe mâini și să aibă grijă de igiena corporală.

Maria Năstuță are grija de 3 dintre cei 6 nepoți. Toți se spală la lighean, unul după altul, în aceeași apă. Este realitatea din casele a milioane de familii din România. În mediul rural, gospodăriile nu sunt racordate la sistemul public de apă și canalizare.

Reporter: „Ți-ar plăcea să faci baie într-o cadă, cu apă caldă?”

Copil: „Da.”
Reporter: „Ai făcut vreodată?”
Copil: „Nu”
Reporter: „Cum e apa din lighean?”
Copil: „Rece”.

În fiecare zi, bătrână cară gălețile pline cu apă cu o roabă.

În aceste zile, 500 de copii din mediul rural din Iași învață regulile de igienă. Un micro-duș, adică o cabină de dus pe roti, a pornit într-o caranava prin satele din județul Iași.

În plus, pentru prima dată au văzut ce înseamnă să te îngrijești într-o cabină de duș.

Copil: „Aștept să văd cum e acolo. N-am mai fost niciodată așa și sunt emoționată.”

În total, 60 de copii din comuna Prisăcani au văzut cum funcționează o cabină de duș și s-au spălat cu apă caldă. Activitatea a avut loc în curtea scolii gimnaziale din comună.

Liliana Lemnaru, director școală: „Am respectat, cu strictețe, procedurile interne, de acces Ia școală, astfel încât să evităm la minimum sau la zero riscul de îmbolnăvire.”

Potrivit statisticilor, 30% din populația României se spală la lighean. Asociația non profit "Zi de Bine" a fost cea care a adus microdușul în satele din județul Iași și și-a propus să ajungă în toate comunitățile dezavantajate din țară.

Melania Medeleanu, promotor campanie: „Unii dintre acești copii, e prima oară când intra într-o cabină de duș, fac cunoștință cu acest mijloc de igienă. Dar simplul fapt de a vedea un copil care învață să dea drumul la duș, mulți dintre ei nu au văzut niciodată așa ceva. Și simt bucuria și placerea, că, până la urmă, e foarte plăcut să fii curat. E ceva la care pot să aspire pe viitor.”

Inițiativa poate fi susținută printr-un SMS la numărul 8862, cu textul SUS. Banii adunați din donații ajung în campanii sociale destinate copiilor sărmani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO