Schimbări majore pentru românii care închiriază locuințe. Impozitul pe venituri crește uluitor
2023 vine cu schimbări pentru romanii care închiriază locuințe. Aceștia vor fi nevoiți să declare contractul de închiriere la Administrația Fiscală, măsură eliminată în 2018.
Va crește și impozitul pentru veniturile din chirii cu 67%, iar în plus, cei care depășesc șase salarii minime brute din venituri vor plăti o sumă și pentru CASS. Aceste măsuri ar putea să îi afecteze și pe chiriași în număr, tot mai mare anul acesta.
Din cauza ratelor tot mai mari la creditele ipotecare care i-au descurajat pe mulți să-și cumpere o locuință, piața chiriilor a prins putere.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Femeie: „Deocamdată nu mi-am permis să îmi cumpăr o casă.”
Gabriel Blăniță - agent imobiliar: „Cumva pe fondul scăderii accesibilității achiziției de locuințe vrând-nevrând oamenii se reorientează spre chirie. De altfel trendul ăsta este similar cu ce am văzut în ultimii ani și în Polonia, Ungaria.”
Anul acesta a venit, însă, cu schimbări pentru cei care închiriază locuințe. Una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal este creșterea impozitului din chirii.
De exemplu, un proprietar care plătea 1.426 de lei impozit pentru declararea veniturilor dintr-o chirie de 400 de euro, acum va achita 2.376 de lei.
Cristian Nicola, proprietar: „Acum cresc toate, oarecum nu e ceva ce ne șochează, nu avem cum să ne opunem, e o decize care a fost luată și doar ne mulăm și mergem cu ea.”
Christian Tudorache, CEO și cofondatorul unei agenții imobiliare: „Pentru proprietarii care au maxim 4 apartamente de închiriere se elimină cota forfetară. Asta înseamnă că impozitul aferent venitului din activități independete crește cu 67%, dacă până acum se plătea 10% din 60%, acum se plătește 10% din întreg venitul.”
Pe lângă impozitul majorat, au fost adăugate și două noi plafoane pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate. Proprietarii care obțin mai mult de șase salarii minime brute din venituri independente vor plăti 1.800 de lei la CASS, pentru 12 salarii minime brute - 3.600 de lei și dacă obțin peste 24 de salarii vor achita 7.200 de lei.
Florin Dragoslav, agent imobiliar: „Fă-ți calcule pe un an de zile astfel încât sa poti trece în lei astfel încât să țtii exact pragurile de la care treci la următoarea grilă de impozitare.”
Și acestea nu sunt singurele modificări.
Începând de anul acesta proprietarii vor fi obligați să declare contractul de închiriere la ANAF în maximum 30 de zile, lucru care până acum era opțional. Pe de altă parte, cei care au semnat un contract în 2022 și este valabil și în 2023 vor fi nevoiți să îl înregistreze la fisc în maximum 90 de zile.
Depunerea contractului la Administrația Finaciară este benefică atât pentru proprietar cât și pentru chiraș, mai ales în cazul în care între cei doi apar neînțelegeri.