Scene tulburătoare la primul termen al procesului Revoluției. A fost nevoie de intervenția medicilor


Ultimul update: Vineri 29 Noiembrie 2019 21:15
Data publicarii: Vineri 29 Noiembrie 2019 18:49
Categorie: Stiri actuale

La 30 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989, a început procesul Revoluţiei. Încă de la primul termen s-au derulat scene tulburătoare.

În jur de 600 de oameni, din cei 5.000 citaţi, s-au prezentat la Curtea Supremă, unde au stat înghesuiţi, cum au putut.

Marele absent, Ion Iliescu, a cerut prin avocatul său întoarcerea dosarului la procurori. Fostul preşedinte al României este acuzat de crime împotriva umanităţii, alături de Gelu Voican Voiculescu, şi de Iosif Rus, şeful Aviaţiei Militare. Ei trebuie să dea socoteală pentru peşte 850 de morți și cel puţin 2.000 de răniți.

Câteva sute de oameni au măsurat cu paşi grei şi mici curtea Curţii Supremă din Capitală. Instanţa a citat 5.000 din toată ţara. Au venit la primul apel peste 600, mulţi în vârstă şi neputincioşi.

Un om care şi-a pierdut fiul la Revoluţie, a bătut drumul tocmai de la Reşita, în cârjă, cu o pungă de gloanţe de acum 30 de ani.

Filip Ghimboasa: "De 30 de ani nici nu-mi mai amintesc câte dosare fără nicio rezoluție. Am întrebat. Vreau să ştiu şi eu adevărul. Cine se găsea în seara zilei de 23 spre 24 în Mininisterul Apărării. Nu se ştie, el nu a fost singur. Mi-au spus că l-au dus în spital. Indicaţi-mi şi mie spitalul. L-am găsit cu mâna plină de pământ. Eu trag speranţe şi aş trage-o până când mai sunt viu pe pământ, să scrie istorie, să ştie nepoţii."

Pentru ca oamenii să audă atunci când îi strigă judecătorul, au fost montate boxe în curte şi în hol. Din cauza aglomeraţiei, două femei şi un bărbat au avut nevoie de îngrijiri medicale. Personalul SMURD i-a ajutat şi pe cei veniţi în scaune cu rotile ca să fie audiaţi.

Sorin Daniel Radu: "Sunt prea mulţi, e haos, nu e normal. Aţi văzut ce haos era numai să se facă prezenţa. Trebuie să aibă un pic de obraz, un pic de respect."

Unii caută să li se recunoască drepturile, alţii vor despăgubiri, dar sunt şi revoluţionari care spera să găsească doar alinare. La două mese aşezate în holul instanţei, sute de persoane au depus cereri pentru a primi un avocat din oficiu. Speră ca la următorul termen să fie reprezentaţi de apărători şi să nu mai treacă prin acest calvar.

Alexandra Dumitrache: "Noi ne-am luat orice fel de speranţă. Soţul meu a fost rănit foarte grav, nu ne-au dat absolut nimic, nu a contat faptul că a fost rănit. Era în drum spre serviciu şi la Otopeni s-a tras în maşină în care era."

Mariana Onilă, avocat: "Acest dosar se reia după foarte mulţi ani, în condiţiile în care oamenii au aşteptat şi aproape că şi-au pierdut încrederea, dar să sperăm că vor fi despăgubiţi fiecare după suferinţa."

Cel mai cunoscut dintre inculpaţii în dosar, fostul preşedinte Ion Iliescu, nu a venit. Avocatul său a declarat că a depus cerere pentru retrimiterea dosarului la parchet - adică o nouă încercare de amânare. Reprezentantul revoluţionarilor, Doru Mărieş, a făcut acelaşi lucru.

Doru Mărieş: "E un dosar ratat din punct de vedere procedural. Categoric e un dosar ratat. O să vedeţi că am dreptate."

Rechizitoriul procurorilor, făcut la 30 de ani de la acele evemenimente, are 12 volume, adică 3.280 de file. Întreg Dosarul Rovolutiei numără nu mai puţin de 3.330 de volume. Cei trei inculpaţi - Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus - şeful Aviaţiei Militare sunt învinuiţi pentru cei 850 de morţi şi peste 2000 de răniţi.

În zilele de 23 şi 24 decembrie, România era în pragul unui război civil. Pe străzile Capitalei se trăgea haotic, civili şi militarii se luptau cu duşmani nevăzuţi. Şi, susţin procurorii, totul ar fi fost pus la cale pentru a justifica condamnarea şi execuţia cuplului Ceauşescu printr-un proces penal "simulat".

Gelu Voican Voiculescu: "Ea a fost îndreptăţită pentru a scuti moartea oamenilor nevinovaţi care mureau împuşcaţi."

Ion Iliescu: "A doua zi au încetat aceste acţiuni. Au mai rămas sporadic nişte incidente."

Tags: revolutie, dosar,

VIDEO PROTVPLUS.RO