Orașul care vrea să le retragă lui Ion Iliescu și Adrian Năstase titlul de cetățeni de onoare

Ultima actualizare: 09-11-2019 13:37
iliescu si nastase
Agerpres

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul prim-ministru Adrian Năstase ar putea rămâne fără titlul de cetățean de onoare al orașului Iași, conform unui proiect al Primăriei, aflat în dezbatere publică.

 

Proiectul de hotărâre al primăriei, publicat pe site-ul instituției, prevede condițiile în care titlul de cetățean de onoare poate fi oferit sau retras.

Documentul este disponibil la finalul știrii.

Titlul de cetățean de onoare va putea fi retras de Consiliul Local în următoarele cazuri: 

„Nu pot deţine Titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Iaşi” persoanele care se găsesc în una din următoarele situaţii:

a) au fost condamnate definitiv pentru săvârșirea de infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorității, infracțiuni de corupție sau de serviciu, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției [...]

b) este declarat definitiv că a desfăṣurat activităţi de poliţie politică.

De asemenea, titlul poate fi retras și în cazul în care există „acţiuni pe rolul instanţelor de judecată” privind faptele respective.

Pe lista persoanelor care au primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași, disponibilă pe site-ul instituției, apar și fostul președinte Ion Iliescu și fostul prim-ministru Adrian Năstase.

Ion Iliescu a primit titlul de onoare printr-o hotărâre din 6 octombrie 2000, înainte de a-și începe al doilea mandat de președinte al României.

Adrian Năstase a primit titlul în data de 27 iulie 2001, în perioada în care ocupa funcția de prim-ministru al României.

Astfel, Ion Iliescu ar putea să își piardă titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași deoarece a fost pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității în dosarul revoluției.

Fostul prim-ministru și-ar putea pierde titlul din cauza faptului că a fost condamnat definitiv pentru acte de corupție. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO