Scandalul cireşelor stropite cu un fungicid periculos ia amploare. Reacția furnizorului

Ultimul update: Vineri 11 Mai 2018 19:24
Data publicarii: Vineri 11 Mai 2018 19:24
Categorie: Actualitate

Autorităţile au găsit în cireșele aduse din Turcia, nu Imazalil cum bănuiau, ci Dimetoat, folosit ca să alunge insectele, dar periculos pentru sănătatea noastră atunci când este ingerat în cantităţi mari.

La mjiloc ar fi fost vorba despre un lot de 1400 de kilograme de cireşe. Substanţa în cauză are efecte adverse, iar în cazul copiilor le poate stopa dezvoltarea.

Descoperirea insecticidului Dimetoat a fost făcută întâmplător pentru că iniţial ancheta cerută de Autoritatea Pentru Protecţia Consumatorului trebuia să demonstreze dacă cireşele venite din Turcia au fost stropite cu Imazalil, aşa cum spunea eticheta. Mai ales că asta presupunea, culmea, să nu mănânci coaja cireşelor.

În schimb, testele de laborator au depistat prezenţa unui alt pesticid, într-o concentraţie de 0,03 miligrame la kilogram, în condiţiile în care limita maximă admisă este de 0,02 miligrame la kilogram.

Testele efectuate în Canada, de exemplu, au arătat că doar 0,05 miligrame pe kilogram corp, ingerate zilnic, duc la scăderea fertilităţii. În cantităţi mari, Dimetoat poate da inclusiv o senzaţie de epuizare, provoacă vărsături sau dureri abdominale.

Doctor Inginer, Cristian Dima: "Substanţa este toxică pentru organism, de aceea s-au stabilit acele limite. Când sunt depăşite, vorbim de un pericol pentru sănătate. Spălarea fructelor mai elimină din substanţă, dar nu integral."

Contactat de Ştirile ProTV furnizorul a explicat că nu este importator direct, ci a cumpărat cireşele de la altă companie care la rândul ei le-a adus din Turcia. Ar fi fost vorba despre 1000 de kilograme care au fost retrase de pe piaţă.

ANSVSA, în schimb, anunţă că lotul avea în jur de 1400 de kilograme iar inspectorii au reuşit să oprească de la vânzare o treime din marfă (564 de kilograme). Celelalte cireşe fie s-au vândut, fie sunt încă în magazine.

Nu este pentru prima dată când fructele şi legumele aduse din Turcia cad testul pesticidelor. Nu mai departe de luna aprilie, ANSVSA anunţa, printr-un comunicat, că au depistat şi retras de la comercializare aproape 20 de tone de dovlecei contaminaţi cu reziduuri de pesticide.

În acest caz a fost vorba despre Metalaxil-m, o substanţă folosită ca fungicid cu toxicitate acută scăzută, potrivit comunicatului, dar cu efect alergic pentru ochi şi piele.

Autorităţile care se ocupă cu verificarea calităţii produselor care sunt vândute în România spun că numai luna aceasta au controlat 320 de depozite şi aproape 5000 de autotrenuri cu marfă. Au recoltat 539 de probe care au fost testate în laborator iar în 16 cazuri a fost depăşită limita de reziduuri la pesticide la dovlecei, rodii, castraveţi, ardei şi roşii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cireșele provenite din Turcia, retrase dintr-un lanț de supermarketuri. Ce au descoperit inspectorii
Cireșele provenite din Turcia, retrase dintr-un lanț de supermarketuri. Ce au descoperit inspectorii
VIDEO PROTVPLUS.RO
ilie balaci
Scene tulburătoare. Lui Aurel Beldeanu, fost coleg cu Ilie Balaci, i s-a făcut rău şi a fost transportat la spital
Bărbat accidentat de un tramvai după ce s-a dezechilibrat şi a căzut de pe refugiu pe șine
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
Filmul zilei în care Ilie Balaci a murit. Ce i-ar fi cerut mamei înainte de a i se face rău
Copil mort într-un spital privat: se fac mai multe anchete. Colegiul Medicilor s-a autosesizat
Comisarul european pentru Uniunea Securităţii: Statele UE luptă în prima linie
ancheta copil sanador
Cazul copilului mort. Raportul preliminar al controlului efectuat de DSP la Sanador
Bărbatul care figurează de 18 ani ca fiind mort. Motivul pentru care s-a întârziat repararea greșelii
Cum a reușit un hoț să păcălească o vânzătoare din Baia Mare. VIDEO
Şapte migranţi au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră din Arad, ascunşi intr-o maşina, în spatele unui perete fals
Învăţătorul acuzat că ar fi strâns de gât un elev a anunţat că îşi dă demisia. Părinţii au făcut plângere
Tânăr aflat sub medicamentație, dispărut de acasă. Mesajul disperat al mamei