Mesajul ANPC în scandalul cireșelor a căror ”coajă nu se recomandă pentru consum”
După scandalul citricelor stropite cu imazalil, a venit rândul cireşelor să provoace îngrijorare.
Alerta s-a declanşat după ce un cumpărător a descoperit că pe o cutie cu cireşe aduse din Turcia scria că fructele au fost tratate cu acest fungicid şi, culmea absurdului, clienţii erau avertizaţi să nu mănânce coaja.
Reprezentanţii hipermarketului în care s-a petrecut totul au retras lotul suspect, dar spun că la mijloc a fost doar o greşeală de etichetare. Pentru siguranţa oamenilor cei de la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului vor face mai multe teste şi controale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De la câteva fotografii a pornit întreaga nebunie pentru că mesajul de pe cutiile de cireşe este uluitor: ''Tratat cu imazalil şi thiabendazole, coaja nu se recomandă pentru consum.''
Contrariat, cel care a cumpărat cireşele i-a anunţat pe cei de la hipermarket apoi a cerut ajutorul inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor. În câteva ore, fructele au dispărut de pe rafturi.
Au fost ambalate greşit, spun reprezentanţii magazinului, care ne-au transmis că angajaţii furnizorului ar fi lipit etichetele portocalelor pe lădiţele de cireşe. Ca să înlăture orice dubiu însă, autoritatea pentru protecţia consumatorilor va testa fructele în laborator.
30 de lei am plătit pe jumătate de kilogram de cireşe. De altfel, preţul este singurul lucru cert pentru că vânzătorii n-au ştiut să ne spună dacă sunt stropite cu imazalil, fungicidul periculos pentru sănătate dacă e consumat în cantităţi mari. în cazul în care cireşele sunt stropite, atenţie, nu mai poţi mânca coajă. şi acum ne întrebam cum să mănânci cireşe fără coajă.
Paul Anghel (ANPC): Imazalilul este foarte periculos dacă este ingerat peste cantitatea de 0,03 mg pe kilogram corp şi mai ales că vorbim despre nişte cireşe care n-au cum să fie decojite.
Reporter: Ce le recomandaţi celor care au cumpărat deja acele cireşe?
Paul Anghel (ANPC): Eu nu le-aş mânca.
Altfel spus oamenii trebuie să aştepte până vor apărea pe piaţa cireşele româneşti care nu sunt tratate cu fungicide potrivit producătorilor.
O singură familie va recolta în jur de 500 de kg de cireşe, însă fructele nu vor ajunge la intermediar şi asta pentru că localnicii vor să le vândă direct în faţa porţii ori în pieţe. Fructele româneşti vor costa pentru început în jur de 10 lei kilogramul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!