Scandal uriaș la Bacău, după ce un medic a fost amendat cu 20.000 lei. Decizia luată de colegi
Scandal fără precedent la Spitalul Judeţean din Bacău, în contextul măsurilor împotriva epidemiei de pneumonie din China.
Şapte medici de la Unitatea de Primiri Urgențe şi-au dat demisia miercuri dimineaţă. Decizia lor este o formă de protest, după ce DSP l-a amendat cu 20.000 de lei pe doctorul care s-a ocupat de tânărul suspectat acum două zile de infecţie cu coronavirus. Într-un final, analizele au arată că pacientul nu era infectat cu temutul virus şi avea alte afecţiuni virale.
În urmă cu două zile, un tânăr de 24 de ani, venit de 12 zile din China, unde studiază, a ajuns singur la Spitalul Judeţean Bacău, cu tuse şi febră. După ce medicii au suspectat că el ar putea fi infectat cu coronavirus, informaţia a apărut în scurt timp şi în spaţiul public.
După două ore au aflat şi cei de la DSP şi, în urma unui control fulger, au aplicat mai multe amenzi. Cel mai aspru a fost sancţionat medicul curant din Unitatea Primire Urgente, cu 20.000 de lei pentru că nu ar fi comunicat în timp util informaţia. Revoltaţi de această situaţie au fost toţi colegii doctorului şi imediat a urmat o demisie în bloc.
Adrian Popa, manager Spitalul Judeţean Bacău: "Există un val de nemulţumire şi ameninţare de demisie în bloc a medicilor din urgenţă care amendează procedura prin care DSP a ales să desfăşoare un control. Nu credem că este normal ca un medic să plătească 20.000 lei pe o procedură care nu este clară."
Conducerea DSP Bacău susţine că medicii nu au respectat protocolalele în cazurile care presupun o alertă. Mai exact, tânărul pacient a ajuns la spital la 13:28, iar şapte minute mai târziu a fost deja izolat într-o cameră specială, cu suspiciunea de coronavirus. Abia după ora 14, cei de la DSP ar fi aflat din spaţiul public despre această alertă, iar informarea oficială de la spital a venit după aproximativ două ore.
Alina Nastasa, director DSP Bacău: "Sunt proceduri bine reglementate şi legislaţie care trebuie respectată pentru bolile transmisibile marcate cu un T şi anumite neobişnuite, neaşteptate. Toţi furnizorii de servicii medicale au obligaţia să declare telefonic cazuri depistate, îndată după depistare. La 13:35 s-a pus suspiciunea pe foaia de observaţie, după ora 14.00 am aflat de pe alte canale."
Acum, în compartimentul de primiri urgente situaţia este extrem de tensionată, însă toţi doctorii care şi-au scris deja demisia se ocupă de pacienţii care ajung la spital. Chiar şi aşa se prefigurează o criză fără precedent dacă sancţiunile nu vor fi revizuite, spun medicii.
Ioana Dinu, director medical: "Atmosfera este de revoltă, de nemulţumire, de disperare. doctorii sunt alături de colegul lor ca noi toţi. Ne-au transmis că vor să demisioneze în bloc. Ccazul în sin, cu suspiciunea de coronavirus, a fost manageriat corect. Noi considerăm că este abuzivă sancţiunea dată medicului. Dacă vor fi demisii în bloc, activitatea din UPU se va închide."
Cei de la DSP Bacău au mai aplicat şi o amendă de 2.000 de lei pentru că pacientul nu a folosit un echipament special de protecţie şi o altă sancţiune, tot de 2.000 de lei, pentru că nu s-ar fi făcut dezinfecţie după ce tânărul a fost transferat la Bucureşti. Cei sancţionaţi pot contesta în instanţă măsurile luate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!