Virusul din China a ucis 132 de oameni. Primul caz a fost confirmat în Emirate

×
Codul embed a fost copiat

Epidemia care a pus în alertă întreaga lume și a paralizat China face noi victime. În ultimele 24 de ore, numărul oficial al deceselor a ajuns la 132, iar al îmbolnăvirilor a trecut de 6.000.

Un prim caz de coronavirus a fost confirmat și în Emiratele Arabe Unite, un nod de transport aerian major la nivel mondial. Compania British Airways şi-a suspendat începând de astăzi toate zborurile directe cu China continentală.

Japonia şi Statele Unite sunt primele ţări care şi-au extras cetățenii din Wuhan, iar în următoarele ore ar urma să plece şi britanicii, australienii şi francezii.

Un avion cu 206 de japonezi evacuaţi din Wuhan a ajuns miercuri dimineaţă la Tokyo. Patru dintre ei prezentau simptome precum febră sau tuse şi au fost preluaţi direct de ambulan'e. Dintre ceilalţi, câţiva au povestit jurnaliştilor despre deterioarrea accelerată a situaţiei din Wuhan.

Takeo Aoyama, Nippon Steel Corporation: „În Wuhan, nu există în acest moment absolut niciun fel de activitate economică, în condiţiile în care traficul şi distribuţia de bunuri sunt strict restricţionate. În momentul în care m-am aşezat pe locul meu din avion, am adormit instantaneu, cred că eram epuizat şi m-am simţit brusc uşurat că am scăpat de acolo.”

Citește și
20 de tineri veniți din China, lăsați să plece acasă fără măști
20 de tineri veniți din China, lăsați să plece acasă fără măști: "A zis că nu e nevoie"

În Wuhan, numărul îmbolnăvirilor creşte vertiginos de la o zi la alta.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu şi-a schimbat totuşi poziţia, nici după vizita făcută marți în China de directorul instituţiei.

Christian Lindmeier, purtător de cuvânt: „Este cu siguranţă o urgenţă, este o urgenţă în China. Nu se răspândeşte la scară largă în afara Chinei, dar trebuie să fim pregătiţi în cazul în care se ajunge la asta.”

Potrivit unei teorii pe care experţii străini o pun sub semnul întrebării, noul coronavirus ar fi contagios și în perioada de incubație - înainte de apariția simptomelor. Asta ar complica mult eforturile de stopare a răspândirii bolii. Este şi motivul pentru care măştile sanitare au devenit marfa de lux, nu doar în China ci şi în alte ţări asiatice.

O farmacie din Beijing a fost amendată cu aproape o jumătate de milion de dolari după ce a scumpit de şase ori preţul măştilor. Şi nu e un caz singular de speculă.

Henry Cheung: „Oamenii sunt grijulii şi poartă măşti din cauza epidemiei, dar guvernul nu distribuie măşti la cetăţeni şi nici nu se găsesc în magazine.”

Starea de panică începe să se instaleze şi în provincia Hong Kong. Iată o scenă de la punctul de trecere Lok Ma Chau, dintre Hong Kong şi China continentală. O mare de oameni, umăr la umăr.

Tocmai s-au instituit restricţii care împiedică intrarea oricui din provincia Hubei, epicentrul epidemiei. Totuşi:

Blake Essig, corespondent Hong Kong: „Suntem la punctul de trecere Lo Wu, care leagă Honk Kong de China Continentală şi, deşi unii responsabili medicali şi parlamentari cer închiderea completă a granitei, după cum puteţi vedea, persoane din China continua să circule spre Hong kong în această perioadă a sărbătorilor de Anul Nou Chinzesc.”

O situaţie denunţată şi de oamenii obişnuiţi şi de unii medici şi asistente, care ameninţă cu greva dacă nu va fi închisă graniţa.

Blake Essig, corespondent Hong Kong: „Spuneţi că sănătatea publică e principala dumneavoastră grijă. dar măsurile anunţate par să fie jumătăţi de măsură. Nu puneţi viaţa oamenilor în pericol neinchizând granița complet?”

Carrie Lam, Hong Kong Chief Executive: „Sunt numeroşi localnici care au călătorit în China ori prin alte părţi de sărbători şi trebuie să li se permită să revină acasă.”

Aşa că, până la noi ordine, granița rămâne parţial deschisă, forţându-i pe toţi, de la copii la vârstnici, să se protejeze cum pot.

 

Citește și...
Wuhan, orașul fantomă cu o populație de 11 milioane de oameni. Nu este nimeni pe străzi
Wuhan, orașul fantomă cu o populație de 11 milioane de oameni. Nu este nimeni pe străzi

Epidemia declanşată de coronavirusul apărut în China va genera zeci de mii de îmbolnăviri şi va dura mai multe luni, în cel mai bun caz. Este estimarea experţilor, pe baza datelor făcute publice de guvernul chinez.

20 de tineri veniți din China, lăsați să plece acasă fără măști:
20 de tineri veniți din China, lăsați să plece acasă fără măști: "A zis că nu e nevoie"

Membrii ansamblului folcloric din Mioveni, care au stat aproape 5 zile în China, au ajuns, marți, acasă.

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină

În timp ce noi încă luptăm cu birocrația, în Estonia o mașină poate fi cumpărată și înmatriculată online în doar câteva minute. Cetățenii stau comod acasă, aleg modelul și rezolvă totul pe internet.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni, demers considerat ilegal de către România, Uniunea Europeană şi NATO.

Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League
Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League

FCSB a fost învinsă, joi, de Silkeborg, în deplasare, scor 0-5, într-un meci disputat în Grupa B a Conference League.