Scandal la ANRP, pentru că proprietarii caselor luate de comuniști așteaptă zeci de ani despăgubirile. Cum câștigă „rechinii”

×
Codul embed a fost copiat

Scandal la Autoritatea Națională de Retrocedare a Proprietăților, între ANRP și foștii proprietari de case și terenuri confiscate de regimul comunist.

Oamenii reclamă faptul că deși instituția ar trebui să-i despăgubească în cel mult 5 ani există și întârzieri de 20 de ani, în unele cazuri. Inspectorul Pro a aflat că cei aproximativ 200 de angajați ai ANRP soluționează, în medie, peste 200 de dosare. la ordine, pe lună. Autoritatea a fost de-a lungul timpului în centrul multor anchete de corupție, din cauza unor dosare de retrocedare incomplete ori supra-evaluate.

Zeci de ani de așteptare pentru drepturile cuvenite legal. Mecanismul prin care câștigă „rechinii”

Peste 10 mii de oameni aşteaptă, de 20 de ani, despăgubiri de la statul roman pentru casele şi terenurile confiscate de regimul comunist, care nu mai pot fi predate în natură. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a fost înfiinţată special pentru asta, şi stabileşte sumele pe care ar trebui să le primească fiecare persoană deposedată abuziv. Procesul de despăgubire a început în 2001 şi nu s-a încheiat nici astăzi.

Nu mi-e ruşine, că eu stau din 2002 pe aici, măi! Mie nu mi-e ruşine. Cine ești tu măi, să mi te pui în faţă?” - spune cineva aflat la coadă în instituție.

ANRP s-a aflat de-a lungul timpului în centrul scandalurilor de corupţie. Procurorii DNA au anchetat şefi ai instituţiei şi i-au acuzat de luare de mită sau scurgeri de informaţii din dosarele de despăgubire. Scopul fiind acela, spun procurorii, de a favoriza oameni de afaceri, intermediari sau politicieni.

Citește și
DNA
Claudița Selavărdeanu, vicepreședintele ANRP, urmărită penal de DNA. Ce fapte ar fi comis
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Un fost demnitar, care a deţinut o funcţie de conducere în ANRP, ne-a confirmat acuzaţiile, sub protecţia anonimatului: „În mod intenționat nu se întâmplă să le furnizeze oamenilor informaţiile relevante, tocmai ca să fie tergiversate dosarele, cu unicul scop ca acei oameni să aibă un argument serios să-şi vândă drepturile.”

Claudița Selavardeanu, fost vicepreşedinte ANRP, este judecată în stare de libertate. Procurorii DNA au acuzat-o că ar fi facilitat scurgerea de informaţii din 494 de dosare de retrocedare. Identităţile persoanelor care aveau de primit despăgubiri ar fi fost destăinuite unor intermediari. Iar aceştia ar fi oferit proprietarilor 30% din valoarea titlurilor.

Când tu suni un astfel de om, după ce omul nu a fost sunat ani de zile, pe om nici nu-l mai interesează de unde ai numărul de telefon. Întrebarea pe care o adresează este: cât şi când? Și ce trebuie să fac pentru asta? Vă spunem noi, restul nici nu mai contează”, spune fostul demnitar, sub protecția anonimatului.

Există oameni care nu au cedat acestor presiuni. Îi regăsim pe lista cazurilor nerezolvate, laolaltă cu miile de oameni care au de recuperat bani prin legea 10.

Anda Chioveanu stă cu dosarul neaprobat de 23 de ani.

Consilier: „Este nevoie să se depună nişte acte la dosar pe care doamna le are, ceva cu descrierea construcţiei, nu mai ştiu exact”.

Reporter: Tu toate actele astea nu le ai la dosar?

Anda Chioveanu, proprietară: „Da, absolut. Nu sunt lămurită, e complet sau nu e complet. Cine îmi zice şi mie?”

Consilier: „Nici eu nu ştiu. eu de unde să ştiu”

Anda Chioveanu, proprietară: Atât timp cât mă primeşti în audienţă, şi la final tu nu ştii dacă ce mi-ai spus este legal, dacă este corect şi mă pui pe drumuri...aberant ce se întâmplă acolo”

Dvs. vreţi nişte oameni pregătiţi care să salveze această situaţie, să facă dosare extraordinar de rapid şi multe şi bune...Vă spun eu, o să ies eu la pensie de aici, şi o să iasă şi ăia care sunt după mine la pensie de aici” spune un alt consilier, în cadrul unei discuții filmate cu camera ascunsă.

Oamenii spun că aşa se întâmplă mereu … Vin şi pleacă, fără ca lucrurile să fie rezolvate.

Discuție filmată cu camera ascunsă:Eu nu m-am pus în faţa nimănui aici. Din 2002 de când vin aici. Niciodată nu m-am pus în faţa vreunei persoane. Niciodată”

-Cam cât ar mai dura, aşa cu totul?

-Cam două-trei luni, până ajunge şeful de serviciu la el.

-În concluzie, aici când depui un dosar trebuie să ai 18 ani, că până la 80 să ai şanse să iei banii

Mecanismul de soluţionare este următorul! Fiecare dosar este analizat de un consilier, care pune cap la cap toate documentele. Cazul ajunge apoi la un şef de serviciu. Acesta îl verifică şi întocmeşte un referat, care poate fi de validare sau de invalidare. Ulterior, dosarul este înaintat către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor. Aici se ia decizia finală.

Nici șefa instituției nu știe când se termină proprietățile de restituit

Autoritatea Naţională Pentru Restituirea Proprietăţilor se află în subordinea Guvernului şi are 193 de funcţionari. E condusă în prezent de Cristina Florentina Stanca. Am mers să lămurim acuzaţiile aduse de oameni.

Reporter: Cam câte dosare mai aveţi astăzi de soluţionat, dacă ne referim numai la legea 10, unde sunt cele mai multe?

Cristina Florentina Stanca, președinte ANRP: „La legea 10, să spunem undeva în jur de 10 mii de dosare nesoluţionate”

Reporter: Toţi sunt supăraţi din această cauză, că aşteaptă de mult, mulţi, mulţi ani. Care-i explicaţia?

Cristina Florentina Stanca, președinte ANRP: „Putem să ne oprim, vă rog?”

Reporter: Păi nu, spuneţi dvs că ce consideraţi că nu e nicio problemă, e o explicaţie de-a dvs. Eu chiar am asistat şi la o ceartă în sala asta de consilire.

Cristina Florentina Stanca, președinte ANRP: „Da, da, aşa este. Eforturile noastre sunt şi vor fi în continuare susţinute spre a diminua şi spre a elimina toate aceste neplăceri, şi ne concentrăm şi noi toate eforturile ... Colegii mei, pentru că sunt în primul rând colegii mei consilieri, lucrează inclusiv în weekend.”

Reporter: Adică, cu aproximaţie, în câţi ani ziceţi dvs. că se închide instituţia şi se închide toată treaba?

Cristina Florentina Stanca, președinte ANRP: „N-aş putea să fac o estimare”

ANRP rămâne una dintre instituţiile generatoare de scandaluri de corupție. Unul dintre ele a fost acela din care au făcut parte Dorin Cocoș, fostul soţ al Elenei Udrea; fiul său, Alin Cocoș; fosta şefă DIICOT, Alina Bica; omul de afaceri Gheorghe Stelian; fostă șefă ANRP, Crinuța Dumitrean şi fostul vicepreşedinte ANRP, Sergiu Ionuț Diacomatu.

Toţi au fost acuzaţi că i-au înlesnit omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare care a fost supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Pe cât de răsunător a fost acest caz, pe atât de repede s-a stins.

Judecat în primă instanţă în 2018, dosarul a fost închis 4 ani mai târziu de Înalta Curte de Casaţie, pe motiv că faptele s-au prescris. Chiar dacă acuzaţii au scăpat de închisoare, aceştia trebuie să plătească integral prejudiciul adus statului român.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
ANAF scoate la licitație terenuri de aproape 11 milioane lei, aparţinând Elenei Udrea şi fostei şefe ANRP Crinuţa Dumitrean
ANAF scoate la licitație terenuri de aproape 11 milioane lei, aparţinând Elenei Udrea şi fostei şefe ANRP Crinuţa Dumitrean

ANAF a scos la licitaţie mai multe terenuri aparţinând fostei şefe a Autorităţii Naţionale de Restiture a Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean şi un teren al fostului ministru Elena Udrea, relatează Profit.ro.

Claudița Selavărdeanu, vicepreședintele ANRP, urmărită penal de DNA. Ce fapte ar fi comis
Claudița Selavărdeanu, vicepreședintele ANRP, urmărită penal de DNA. Ce fapte ar fi comis

Claudița Selavărdeanu, Vicepreședintele Autorității Naționale Pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), este urmarită penal de DNA, fiind acuzată că ar fi dat unei firme numele persoanelor care urmau să primească despăgubiri.

Percheziții la sediul ANRP. Mai mulți angajați sunt audiați de procurorii DNA
Percheziții la sediul ANRP. Mai mulți angajați sunt audiați de procurorii DNA

Un vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi mai multe persoane sunt audiaţi, joi seară, la DNA într-un dosar de corupţie.

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost achitat definitiv în dosarul ANRP
Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost achitat definitiv în dosarul ANRP

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

De ce a ajuns fostul deputat Oltean la DNA. Acuzaţii de mită luată în curtea bisericii
De ce a ajuns fostul deputat Oltean la DNA. Acuzaţii de mită luată în curtea bisericii

Procurorii anticorupţie au reluat oficial anchetă într-un din celebrele cazuri de despăgubiri suspecte, date de ANRP omului de afaceri craiovean Mihai Rotaru.

Recomandări
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.