Scandal DSP - Apa Nova: limita de clor a apei de la robinet ar fi fost depășită de 5 ori

01-02-2019 16:48

Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii măsurătorile din 30 ianuarie, cele în urma cărora a recomandat populaţiei din două sectoare ale Bucureştiului să folosească prudent apa de la robinet.

Astfel, în cinci eşantioane de apă prelevate de DSP, din zone diferite, au fost înregistrate valori depăşite pentru clor. Compania Apa Nova spune, în schimb, că măsurătorile proprii au arătat clor sub limita maximă admisă.

După ce ministrul Sănătăţii a anunţat joi că valorile clorului din apa de la robinet au revenit sub limitele maxim admise şi a repetat că nu a anunţat nicio clipă că apa nu ar fi potabilă în sectoarele 5 şi 6, instituţia a făcut vineri publice măsurătorile din 30 ianuarie, în urma cărora populaţia a început să manifeste îngrijorare.

Astfel, Direcţia de Sănătate Publică din Bucureşti a controlat apa în cinci puncte şi, la ora 17.30, au văzut că, în acele probe, clorul depăşea de două sau chiar de cinci ori concentraţia maxim admisă de lege: 1.27 mg/l, 1.37 mg/l, 1.75 ml/l și 2.73 mg/l, față de limita de 0.5 mg/l acceptată.

În replică, Apa Nova spune că face permanent măsurători, că în perioada menţionată valorile analizelor făcute erau perfect normale şi că nu ştie cum au făcut cei de la DSP măsurătorile.

"Apreciem că situaţia furnizării apei potabile în municipiul Bucureşti a fost şi este sub control. Apa furnizată a fost şi este potabilă. Rămânem la dispoziţia tuturor autorităţilor interesate, în vederea clarificării oricăror nelămuriri privind această situaţie", a spus directorul general adjunct al ANB, Epsică Chiru.

Acum, că au trecut 24 de ore de când Ministerul Sănătăţii a anunţat că totul a revenit la normal, aşteptăm doar rezultatul testelor de apă pentru micro-organisme.

Compania de apă a spus că a fost nevoită să folosească mai mult clor, pentru a dezinfecta apa prelevată care, în urma topirii zăpezilor, adunase cantităţi mai mari de amoniu. Practic, când râurile cresc, spală o parte mai mare din gunoaiele de pe maluri.

Situația râurilor

Pe malul râului Cibin, lângă satul Vestem, găseşti tot ce nu ţi-ai putea imagina. De la borcane aruncate, cutii de carton, o cadă din plastic, resturi de lemn, saci peste tot de toate dimensiunile, sticle de plastic, cutii de conservă, resturi de construcţii.

Cândva un râu cu ape limpezi, Cibinul a devenit groapa de gunoi a oamenilor din zonă. Ba chiar localnicii se plâng că aici aruncă deşeuri şi cei care trăiesc în sate mai îndepărtate.

Localnică: ”Era foarte curat. Toţi copiii din sat mergeau la Cibin de făceau baie. Din grădină am văzut: uite cum aruncă, îi văd că trec Cibinul şi trec încolo pe câmp şi aruncă."

Poliţia locală din comuna Șelimbăr a dat anul trecut 11 amenzi, în valoare totală de 6000 de lei, însă fără efect.

Garda de Mediu nu a aplicat nicio sancţiune pentru că, spun comisarii, au nevoie de sesizări şi imagini doveditoare ca să ia măsuri împotriva vinovaţilor.

La fel arată şi râul Teleajen, la doi paşi de Ploieşti. Malurile sunt încărcate de pungi, ambalaje din plastic, haine vechi şi moloz.

Pescar: ”Niciodată nu o să scăpăm de răutatea din oameni, care e şi pe un mal şi pe altul. Ăia cu balastierele, ăştia cu gunoaiele.

În zonă au apărut şi afaceri ilegale cu deşeuri: unii colectează reciclabilele şi, ce nu pot valorifica, aruncă în rău.

Primarul din Blejoi se plânge că anual administraţia cheltuieşte mii de lei pe salubrizarea albiei.

Iar un alt primar din Argeş spune că, deşi a instalat camere de supraveghere pe râu, n-a reuşit să intimideze pe nimeni.

Primar: "Şi acuma continuă să arunce gunoaie prin pădure, duc cu căruţa. Toate aceste mizerii ajung în pânza de apă freatică şi le-am spus de N ori."

În lege, adică în teorie, amenzile pentru aruncarea deşeurilor pe cursurile de apă sunt între 25 şi 30 de mii pentru persoane fizice şi până la 80 de mii pentru persoane juridice. Însă Administraţia Apelor nu a putut răspunde clar dacă a și aplicat asemenea sancţiuni.


VIDEO PROTVPLUS.RO