MS recomandă bucureştenilor să nu folosească apa de la robinet pentru băut sau igiena personală. Reacţia Apa Nova

Ultimul update: Joi 31 Ianuarie 2019 09:17
Data publicarii: Joi 31 Ianuarie 2019 07:20
Categorie: Sanatate
apa robinet

Timp de cel puţin 48 de ore apa care curge la robinetele din Capitala nu trebuie folosită nici pentru băut, nici pentru gătit şi nici măcar pentru igiena personală.

Este avertismentul emis miercuri seara de Ministerul Sănătăţii, după ce Direcţia de Sănătate publică a luat probe din sectoarele 5 şi 6, unde locuitorii s-au plâns de gustul şi mirosul apei.

Ministerul spune că în toate cele 5 probe conţinutul de clor NU corespunde limitelor stabilite de legislația în vigoare. În schimb, Apa Nova susţine că apa este potabilă. Situaţia se datorează cantităţii mari de clor folosită de Apă Nova pentru tratarea apei, după ce raul Argeş ar fi fost poluat cu amoniu.

Auzind avertismentul, un bărbat a mers la magazin să se aprovizioneze cu apă, chiar dacă era trecut de miezul nopţii.

Exemplul i-a fost urmat şi de alţi bucureşteni, care s-au orientat către magazinele de cartier deschise non-stop.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, apa care circulă prin conductele Capitalei ar fi fost tratată cu o cantitate de clor mai mare decât de obicei. Deşi nu există vreun risc în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei, specialiştii le-au recomandat bucureştenilor să nu o folosească la gătit până când nu vor fi gata şi analizele parametrilor microbiologici.

Specialiştii îi sfătuiesc însă pe bucureşteni să nu folosească apa de la robinet nici măcar pentru igiena personală.

"Poate pentru igiena personală nu aş fi chiar încântat să mă spăl pe dinţi. Aş folosi apă plată. Mi se pare ciudat să nu poţi să ai apă potabilă în Bucureşti, în 2019."

Potrivit autorităţilor, Apa Nova ar fi folosit, în 29 ianuarie, o cantitate mai mare de clor pentru tratarea apei potabile după ce raul Argeş a fost poluat cu amoniu în urma topii masive a zăpezilor.

Apa Nova: Rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti; concentraţia de clor rezidual este în limitele admise

Compania Apa Nova anunţă joi dimineaţă că rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti, iar concentraţia de clor rezidual este în limitele admise.

"În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră şi anume responsabilitate faţă de client, Apa Nova Bucureşti a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma şi atestă calitatea şi potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă", anunţă compania.

Conform legislaţiei în vigoare, concentraţia clorului rezidual liber în apa potabilă din reţeaua de distribuţie trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru, ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezenţa clorului în apa potabilă este deci o necesitate şi o garanţie că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranţă a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentraţii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranţă (de exemplu, SUA), explică Apa Nova.

"În mod uzual, operatorii de apă menţin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l şi până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură şi frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruşi şi bacterii). Rezultatele monitorizării calităţii apei în Bucureşti în acest moment arată că concentraţia de clor rezidual în formă liberă nu a depăşit valoarea de 0.40 mg/l şi nu a fost mai mici de 0,10 mg/l", susţin reprezentanţii companiei.

apa robinet Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Spitalul Bagdasar Arseni, fără apă potabilă în urma unei avarii la conducta principală
Spitalul Bagdasar Arseni, fără apă potabilă în urma unei avarii la conducta principală
14 județe sunt sub ape. În unele case, apa de la robinet nu mai este potabilă
14 județe sunt sub ape. În unele case, apa de la robinet nu mai este potabilă
40.000 de oameni din Dej stau fără apă potabilă de trei zile. Când va fi rezolvată problema
40.000 de oameni din Dej stau fără apă potabilă de trei zile. Când va fi rezolvată problema
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital oncologic, copii, omv, donatie,
Donație fără precedent: OMV dă 10 milioane € pentru spitalul de oncologie pediatrică
Alte două paciente infectate cu o bacterie periculoasă la Institutul ”Marius Nasta”
Fals stomatolog în Prahova. A scos dinți, a făcut implanturi, dar oamenii sunt mulțumiți
127 de persoane au murit de gripă. Încă trei victime, vineri
Falsul medic Raluca Bârsan ar fi asistat la nașteri în clinici private
Anchetă la Spitalul Ilfov: 26 de gravide, implicate într-un experiment medical misterios
Obezitate, sarcina, copii, analize, cupluri, natalitate
Medicii ginecologi avertizează: Factorul care împiedică cuplurile să aibă copii
Mai mult de jumătate dintre tineri sunt în pericol să surzească. Cât de periculoase sunt căştile
O asociație susține că sunt mai mulți fizicieni fără studii necesare în spitalele din țară
Nou bilanț al deceselor cauzate de virusul gripal. Cine sunt ultimele 5 victime
Avertismentul OMS pentru utilizatorii de smartphone şi MP3 playere
Explicația pentru retragerea de urgență din farmacii a medicamentului Eurespal