Șantiere blocate după ce prețul materialelor de construcții a explodat. Scumpirile sunt de până la 60%

Dată publicare: 24-06-2021 19:10
Dată actualizare: 24-06-2021 20:02


Zeci de șantiere deschise de primării și consilii județene sunt în impas, pentru că prețul materialelor de construcții a explodat și nu poate fi acoperit de sumele stabilite prin contractele încheiate anii trecuți.

Unii constructori i-au notificat deja pe primari că nu pot lucra în pierdere, iar edilii cer sprijin de la Guvern. Deocamdată, Ministerul Lucrărilor Publice nu a găsit soluții.

Renovarea școlii din Țintea, județul Prahova, a început în 2019 și ar trebui să fie gata până la sfârșitul acestui an. Primăria a găsit greu un constructor, abia la a patra licitație, dar acum acesta regretă că și-a asumat lucrarea.

Adrian Câmpeanu, inginer constructor: „Am cheltuit cu 70-80 la sută mai mult pentru fierul beton, nu mai spun de celelalte materiale. Lucrăm pe preţurile din deviz din anul 2015.”

Şi construirea unui nou corp de clădire pentru Liceul Tehnologic din Băicoi este în pericol. Primele cărămizi pe care le-a cumpărat pentru proiect l-au costat pe constructor 2 lei și 50 de bani bucata. Acum furnizorul îi cere dublu.

Marius Constantin, primar Băicoi: „Avem constructori care spun că nu mai pot duce lucrările mai departe soluţia lor este abandonarea. Suntem în această situaţie cu vreo 6 proiecte.”

Proiectele cu finanţare europeană se confruntă cu aceeași problemă. De pildă la Câmpina, cele 15 milioane de lei destinate renovării muzeului Iulia Haşdeu nu mai ajung. Soluţia ar fi ca Primăria să vină cu diferenţa din bugetul propriu.

Alin Moldoveanu, primar Câmpina: „Avem probleme şi din punctul ăsta de vedere, că suntem un municipiu foarte împrumutat, însă vom merge înainte.”

Patronatele din construcţii au cerut modificări legislative care să permită ajustarea valorii contractelor. Estimează că bugetele ar trebui mărite cu 15 - 35%.

Adriana Ieftenie, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: „Creşterile la oţelul beton sunt în jur de 60% şi asta începând cu ianuarie 2021, o altă vedetă sunt produsele din materiale plastice, unde creşterile sunt spectaculoase, de peste 58 la sută.”

Ministrul Dezvoltării susţine că fenomenul este unul global și deocamdată nu are soluţii.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: „Astăzi nu pot să dau o soluţie. Toate ţările europene sunt în analiza acestui fenomen, nu sunt încă soluţii. E o problemă care ne preocupă şi pe care o analizăm.”

Mai rău, Ministerul Dezvoltării i-a anunţat pe primari că banii alocaţi pentru PNDL pe anul acesta s-au terminat. Primarii pot alege între a plăti din bugetul local şi a sista lucrările, ca să nu acumuleze datorii.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO