Șansă la o nouă viață. Transplantul miraculos care a salvat doi pacienți cu dializă
După chinuri ce au durat mai bine de cinci ani, o femeie de 58 de ani din Satu Mare a primit un rinichi. Era singura ei speranță la o viață normală.
Gestul nobil făcut de o familie din Oradea
Și un bărbat din Timiș, care făcea de mai mult timp dializă, a primit vestea că e compatibil pentru transplant renal. Ambele intervenții au fost făcute de o chipă de medici de la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca, după ce familia unui pacient decedat, din Oradea, a făcut un gest nobil: și-a dat acordul pentru donarea organelor.
Vineri noapte, un accident cardio-vascular a curmat viața unui bărbat de 68 de ani din Oradea. Deși erau copleșite de durere, rudele s-au gândit la alți semeni în suferință. Prin gestul lor au oferit o șansă unor oameni care așteptau de ani de zile un organ cu ajutorul caruia să poată duce o viață normală. De la bărbatul decedat au fost prelevate trei organe: ficatul și cei doi rinichi.
Dan Alin Pop, medic specialist urolog: „La prelevare am participat cinci medici, împreună cu echipa anestezică de la Oradea, doi fiind veniți de la București pentru prelevarea hepatică și noi am mers trei de la Cluj pentru prelevarea renală."
Ambele intervenții au fost realizate cu succes
Rinichii au ajuns la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca și au salvat viața a doi bolnavi: o femeie din Satu Mare, care făcea dializă de mai bine de cinci ani, și un bărbat din Timiș. Ambele intervenții au fost un succes, iar acum pacienți sunt ținuți sub supraveghere.
Georghiță Iacob, medic Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj: „Transplanturile sunt în etapa postoperatorie, în care ele trebuie să ajungă în parametrii maximi de funcționare. Evoluția e ideală de la 14 la 21 de zile de la donatorul decedat, pentru că grefele își reiau mai greu funcția."
În pandemie, numărul transplanturilor a scăzut, însă, chiar dacă spitalele sunt suprasolicitate, acțiunile de prelevare și de transplant nu se opresc. Dar au loc în condiții speciale.
Dan Alin Pop, medic specialist urolog: „După ce a început pandemia s-a redus mult numărul de donatori, dacă aveam trei-patru, poate mai mulți pe lună, chiar cinci, s-a ajuns acum la unul pe lună, poate unul la două luni. Peste asta se suprapune și contextul epidemiologic al spitalelor, care presupune o atenție mult mai sporită la testarea pacienților și la contactul lor cu membrii personalului și cu alți pacienți."
La sfârșitul anului 2020 erau peste 5.000 de pacienți pe listele de așteptare pentru un transplant. Cei mai mulți aveau nevoie de un rinichi, conform datelor Agenției Naționale de Transplant.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: medici, transplant, oameni, pacienti, dializa, vieti salvate,
Dată publicare:
02-02-2022 08:17