Ce prevede legea vaccinarilor obligatorii. Parintii vor fi despagubiti daca apar efecte adverse grave
Parintii vor primi compensatii in bani de la autoritati daca in urma vaccinarilor obligatorii la copii apar efecte adverse grave.
Asta prevede viitoarea lege a vaccinarii, prin care cele 10 seruri incluse in schema nationala pana la 14 ani, vor deveni obligatorii. Sunt prevazute si sanctiuni pentru parintii care refuza vaccinarea, dupa ce vor fi informati despre riscuri. Pe de alta parte, vaccinarea HPV ar putea fi reluata in randul domnisoarelor.
In proiectul legii vaccinarii, care urmeaza sa intre in dezbatere publica din februarie si care a starnit un interes urias, se va pune accent pe drepturile copilului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Asa cum au drept la tratament medical, au dreptul sa fie vaccinati incat sa nu se imbolnaveasca atunci cand cresc, sa nu existe sechele, decese in randul copiilor. In momentul de fata, colegii nostri juristi verifica forma legii si vin cu propuneri de armonizare a legislatiei.” a declarat Alexandru Rafila, reprezentant al comisiei de vaccinologie.
In proiectul legii vaccinarii vor exista si sanctiuni care insa vor fi aplicate parintilor care nu isi imunizeaza copiii, numai dupa ce au parcurs sesiuni de informare si consiliere psihologica.
Se discuta despre amenzi. Mai mult, parintii care refuza sa isi imunizeze copiii ar trebui sa precizeze acest lucru in scris. Ministerul Sanatatii vrea ca ei sa fie reclamati la Protectia Copilului pentru rele tratamente aplicate minorilor.
Si daca tot va fi obligatorie vaccinarea, pentru cele 10 seruri care se administreaza in schema nationala, in primii 14 ani de viata, isi va asuma si eventualele efecte adverse grave.
“Compensarea efectelor adverse majore, daca acestea sunt cauzate de vaccine” a precizat Alexandru Rafila.
“Daca vom face o campanie de informare corecta in asa fel incat oamenilor sa li se prezinte beneficiile, nu doar lucrurile mici, vai mi s-a inrosit bratul, e o reactie locala, se intampla, am facut febra , e ok, e o reactie sistemica , e foarte bine, organisnul tau reactioneaza, de ce nu incercam asa? Poate ca lucrurile ar suna cu totul altfel.” a declarat medicul pediatru Valeria Herdea.
O alta dezbatere va fi lansata pentru vaccinul impotriva virusului hpv. Dupa esecul de acum 8 ani, serul ar putea fi introdus in schema de imunizare. Pentru inceput insa va fi lansata o noua campanie de informare a parintilor, dar si a medicilor din capitala, care va dura un an de zile. Daca rezultate sunt optimiste, serul va fi gratuit, dar optional. Initiativa aparitine Colegiului Medicilor Bucuresti, mai ales ca suntem pe primul loc in Europa la mortalitatea prin cancer de col uterin, boala cauzata, spun medicii, si de virusul HPV.