Vaccinarea copiiilor ar putea deveni obligatorie in Romania, din 2016. Ce sanctiuni vor fi pentru parintii care refuza

Ultima actualizare: 10-09-2015 01:01

Autoritatile vor ca vaccinarea copiiilor sa fie obligatorie in Romania de anul viitor. Specialistii in boli infectioase au finalizat un proiect care prevede si sanctiuni si care va intra in dezbatere publica, in curand.

Atat parintii care nu vor sa-si imunizeze copiii, cat si doctorii care nu promoveaza vaccinarea, ar putea fi amendati dar oficialii se feresc deocamdata sa dea detalii.

Serurile incluse in schema nationala de vaccinare care se administreaza de la nastere si pana la 14 ani vor deveni obligatorii potrivit proiectului Ministerului Sanatatii. Daca nu-si vaccineaza copiii, parintii pot fi sanctionati.

Alex Rafila, consilier Ministerul Sanatatii: “Sigur, exista niste sanctiuni de natura administrativa , sunt discutii asupra acestora. Sanctiunile vor fi pentru parinti daca refuza in mod repetat vaccinare"

In plus, doctorii care nu promoveaza vaccinarea si-ar putea pierde dreptul de libera practica.

Dr. Valeria Herdea - Presedinte AREPMF: “Trebuie sa fie foarte bine consiliati si daca isi mentin aceasta atitudine cred ca lucrurile ai trebui discutate si la nivel de colegiu

Ministerul Sanatatii propune acest proiect pentru ca rata de refuz e in crestere.

Acoperirea scaderii vaccinale in Romania a scazut la 85 % , cu mult sub rata recomandata de organizatia mondiala a sanatatii. Mai mult, procentul copiilor depistati ca incomplet vaccinati la varsta de 18 luni a crescut cu 15 procente fata de anul precedent

Totodata, doua cazuri de poliomielita au aparut in Ucraina, o alta tara aflata la granita cu noi, asa ca oficialii vor monitoriza apele reziduale si-i vor evalua pe copiii nevacinati impotriva poliomielitei.

Victor Olsavsky, OMS: Estimam in acest moment ca acest virus vaccinal in Ucraina care a creat cazuri de imbolnavire circula liber cam de 2 ani, care i-a permis 26 mutari genetice , care l-a facut sa semene cu cel salbatic si sa dea reactia neurologica

Specialistii spun ca in Romania nu a mai fost depistat nici un caz de poliomielita din 1996.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO