Un important muzeu din Romania, gata sa fie inchis. Palatul Brukenthal in saracie
Mai multe sedii ale Muzeului Brukenthal din Sibiu, intre care si parterul Palatului Brukental, au fost inchise, iar centralele termice au fost oprite.
In birouri functioneaza doar un bec, dupa ce Ministerul Culturii a redus cu 22% bugetul institutiei, suma fiind de noua ori mai mica decat necesarul.
Managerul Muzeului National Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a afirmat, luni, ca unitatea a luat "masuri extreme" in incercarea de a face economii la buget, avand in vedere ca Ministerul Culturii a redus cu 22 la suta bugetul institutiei pentru anul in curs, reducerea intrand in vigoare inca din luna martie.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
"Finantarea pe martie 2013, suma oferita, a fost de 21.000 de lei, bunuri si servicii. Asta a ajuns pentru curent, pentru ca am mai avut noi ceva bani. Factura la curent a fost mai mare decat finantarea. Ce ne facem, ca mai este factura la gaz, care e bezmetica, 70.000 de lei? Mai e factura la paza, 54.000 de lei, apa, canal, curatenie in muzeu, salubrizarea si toate celelalte", a declarat Sabin Luca.
Potrivit acestuia, suma primita este "de noua ori mai mica decat necesarul lunar al muzeului".
"Ni se spune ca a scazut cu 22 la suta subventia, dar nimeni nu cred ca a bagat de seama cresterea de cost a energiei electrice, a gazului metan de anul acesta. In birourile Muzeului National Brukenthal va functiona cate un singur bec. Gazul s-a taiat. De patru zile s-au oprit centralele, chiar daca legea are niste reglementari, ca trei zile consecutiv sa fie o temperatura anume, inainte de a le opri. Noi nu avem ce face pentru ca deja suntem cu o gaura de plata de 150.000 de lei restante. Va dati seama cand vine factura de luna trecuta, cand a functionat gazul...", a spus Sabin Luca.
Potrivit acestuia, in incercarea de a face economie, a fost inchis tot parterul Palatului Brukenthal, cu expozitiile pe care le gazduieste. De asemenea, s-a inchis expozitia "Tezaur" din incinta Muzeului de Istorie.
"Dar pentru ca masurile acestea nu sunt indeajuns, oricum va dati seama ca e o economie minuscula, se inchide Muzeul de Istorie a Farmaciei, total, cel de Trofee de vanatoare, total. in toate celelalte sedii, seful de sectie si muzeograful de serviciu au obligatia sa umble prin expozitii tot timpul si, acolo unde nu este vizitator in sala, sa stinga lumina. Masurile au inceput de vineri si trebuie sa dau dreptate colegilor: ne simtim ca la priveghi in muzeu: e frig, e intuneric, dar poate ca ne-am atins visurile...", a afirmat managerul Muzeului National Brukenthal.
Potrivit lui Luca, in anul 2012, Muzeul de istorie a farmaciei a fost vizitat de 11.468 de persoane, iar Muzeul trofeelor de vanatoare de 11.158 de persoane. Sabin Luca a facut un apel la comunitate pentru a veni in sprijinul functionarii muzeului.
"Va mai rugam un alt lucru. Nu sa ni se dea bani nemeritati. Nu vrem sa cersim, dar va rugam sa ne sprijiniti. Daca cineva vrea sa ofere un cadou, avem 500 de produse personalizate. Sa cumpere de la noi. Asta ne ajuta foarte mult. Ruland produsele, vin bani ca venituri proprii si reusim sa platim facturile. Rugam sa se cumpere carti si materialele promotionale. Daca se poate, ar fi cel mai mare sprijin pe care ni-l poate acorda comunitatea", a spus Luca.
In plus, directorul Muzeului National Brukenthal a facut un apel la societatile de furnizare a gazului si energiei electrice pentru esalonarea datoriilor pana in vara, cand vor exista incasari mai mari si vor putea fi platite facturile restante.
"Vom plati odata cu sezonul de vara, pentru ca atunci vin incasari. Vom plati in mod cert aceste facturi. Sa ne sprijine in acest demers (societatile de furnizare a gazului si curentului - n.r.) sa putem esalona acum pentru ca noi nu avem voie sa avem datorii. Datoriile atrag penalitati. si este chiar caz penal daca angajam plati mai mari decat alocatia bugetara. Nimanui nu-i pasa ca cineva dintr-un birou luminat si calduros a hotarat ca noi trebuie sa facem ceva impotriva realitatilor. Dar se pare ca asa se actioneaza aici", a spus Sabin Luca.
El a adaugat ca a facut memorii catre societatile de furnizare a gazului si curentului pentru esalonarea datoriilor si ca lucreaza impreuna cu colegii din muzeu la intocmirea unui "program inchegat prin care sa se solicite sprijinul comunitatii".
Muzeul National Brukenthal din Sibiu are in componenta sa mai multe unitati muzeale, cea mai veche - Palatul Brukenthal din centrul orasului - fiind primul muzeu deschis oficial in Romania.
In anul 2012, numarul total de vizitatori ai expozitiilor Muzeului National Brukenthal a fost de 378.181, unitatea clasandu-se pe locul al patrulea in tara, dupa Castelul Bran, Complexul National Muzeal "Astra" Sibiu si Muzeul Antipa.