Ce n-au stiut cei 60.000 de oameni veniti la Untold. Capcanele pe care ne-am obisnuit sa le numim sali de evenimente
Suntem in permanenta expusi pericolului, peste tot, in tara. Acest lucru este demonstrat, din pacate, de controalele celor de la ISU. Salile de evenimente verificate zilele acestea ar fi putut fi oricand capcane pentru mii de oameni.
In timp ce stadionul Cluj Arena a primit avizul abia acum, pompierii au inchis Casa de Cultura din Petrosani si au avertizat primaria Bistrita.
In vara, 60.000 de oameni au petrecut patru zile pe Cluj Arena, la Festivalul Untold. Niciunul n-a stiut ca stadionul nu avea autorizatie de functionare de la ISU.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pentru siguranta spectatorilor, organizatorii au chemat atunci 500 de pompieri care au fost mereu gata de interventie, au infiintat mai multe puncte de prim-ajutor si chiar au adus un spital mobil.
Abia acum, dupa tragedia de la Bucuresti, Cluj Arena a fost din nou verificata.
Radu Ratiu, administrator Cluj Arena: "Am avut control, ne-au semnalat anumite probleme, aceste mici probleme erau niste semnalizari luminoase din stadion, din parcarea subterana si o trapa de evacuare a fumului dintr-o scara interioara. Saptamana aceasta, in urma verificarilor, s-a observat ca s-au remediat aceste probleme si am primit autorizatia."
Pompierii au inchis insa mai multe localuri din Hunedoara, printre care restaurantul unui hotel din Parang si sala de spectacole a Casei de Cultura din Petrosani, de unde lipseau hidrantii.
Anemona Doda, purtator de cuvant ISU Hunedoara: "In cazul izbucnirii unui incendiu, daca ar fi multi spectatori, interventia de stingere ar fi ingreunata."
Administratorul Casei de Cultura a fost amendat cu 30.000 de lei, iar sala a fost sigilata pana la remedierea deficientelor.
In Bistrita, chiar primaria municipiului nu respecta normele impuse de lege. Mai exact, are in proprietate un cort de 450 metri patrati, care tine locul Casei de Cultura, aflata in renovare si care nu are indicate iesirile in caz de urgenta.
In acest cort, timp de trei ani, au participat de la lansari de carte, pana la concerte sau piese de teatru, zeci de mii de bistriteni. Niciunul nu a banuit insa ca nu se afla in siguranta. Acum toate evenimentele au fost anulate sau reprogramate.
Marius Rus, purtator de cuvand ISU Bistrita: "La ultima activitate de control, a fost aplicata sanctiunea contraventionala-avertisment, cu mentiunea ca la intentia primariei de a organiza evenimente mai mari de 200 de persoane sa fim notificati."
In ciuda avertismentului ISU, primaria continua sa foloseasca spatiul.
Mihai Rusti, purtator de cuvant Primaria Bistrita: "Solutia e una foarte simpla, pentru ca vorbim de un cort care are niste fermoare pe lateralele lui."
Organizatorii unui concert folk programat aici saptamana aceasta au cerut avizul ISU, iar daca nu il vor primi, vor muta evenimentul intr-un loc sigur.