Salariile bugetarilor, înghețate, cu două excepții. Cu cât vor crește pentru cei din Sănătate și Educație
Fără prea multe dezbateri, Guvernul a adoptat vineri măsurile privind salariile, pensiile și mediul economic. Lefurile bugetarilor vor fi înghețate în 2022, cu două excepții, cadrele medicale și cele didactice, dar și în cazul lor, sunt creșteri mici.
Asta, în vreme ce vârstnicii cu venituri de peste 4.000 de lei sunt taxați în plus. În schimb, primesc ajutor pentru facturi cei cu pensii foarte mici.
După ce joi au provocat critici dure din partea mediului de afaceri, vineri, ministrul de Finanțe a renunțat să mai taxeze suplimentar firmele mici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru a ține cheltuielile sub control, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care îngheață salariile pentru cei mai mulți dintre bugetari, dar și pentru demnitari.
În sistemul sanitar, brancardierii, infirmierele și îngrijitorii vor avea măriri de salarii de la 1 ianuarie 2022, dar sumele în plus sunt mici – între 100 și 200 de lei.
Iar cadrele didactice nu sunt mulțumite nici ele, pentru că deși legea prevedea pentru ele o majorare salarială de 16%, Guvernul a decis ca mărirea să fie la jumătate.
TVA de 5% pentru locuințele până în 140.000 euro și energia termică
Pentru restul bugetarilor, salariile rămân pe loc. La fel se întamplă și în cazul indemnizațiilor demnitarilor, de la președinte până la miniștri, parlamentari și primari. Nici pensiile speciale nu vor crește.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: ”Trebuie să știți că fără această ordonanță impactul ar fi fost de 97 miliarde de lei, atât ar fi costat ca statul să pună în aplicare legile de aplicat”.
Pensionarii cu venituri de până la 1.600 de lei vor primi ajutor în ianuarie anul viitor pentru plata facturilor. Cei cu pensia minimă, de 1.000 de lei, primesc cel mai mare sprijin – 1.200 de lei. În schimb, Guvernul a decis ca pentru pensiile de peste 4.000 de lei se vor plăti contribuții la sănătate.
Sunt schimbări majore și pentru domeniul imobiliar. Locuințele de până la 140.000 de euro vor fi vândute cu TVA de 5%, nu de 19% ca în prezent. TVA de 5% se va plăti și pentru energia termică, vreme de cinci luni, astfel încât facturile pentru populație, spitale, școli și alte instituții publice să scadă în perioada sezonului rece.
Închisoare pentru angajatorii care nu virează la stat contribuțiile sociale și impozitul pe venit
Premierul Nicolae Ciucă spune că vrea să combată evaziunea fiscală, așa că, în aceeași ordonanță de urgență, sunt penalizați cu amendă sau chiar închisoare angajatorii care întârzie cu mai mult de două luni plata contribuțiilor sociale sau a impozitului pe venit.
Nicolae Ciucă, premierul României: ”Va fi reincriminată fapta constând în reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancţiuni pentru ca banii pe care angajatorii îi reţin din salariile angajaţilor să fie viraţi la stat către bugetele de sănătate şi pensii”.
Pe de altă parte, Guvernul a renunțat la măsura propusă de Ministrul Finanțelor, referitoare la coborârea pragului de la care companiile mici plătesc un impozit redus, de 1% pe venit.