S-au intors din moarte. Povestea incredibila a celor 30 de tineri din Bucuresti care au vazut IADUL
30 de tineri bucuresteni, pe care drogurile i-au transformat in infractori, au o noua sansa. In loc sa ii arunce in inchisoare, autoritatile s-au gandit sa adopte un model olandez si sa-i ajute sa se vindece.
Practic, cei care - manati de droguri, au comis infractiuni usoare si nu sunt recidivisti - au fost supusi unui tratament si reintegrati in societate. Vorbim deocamdata despre un program pilot, pe care Agentia Nationala Antidrog spera sa il transforme intr-unul permanent.
"Ioana" a fost dependenta de droguri. A luat prima data heroina pe cand avea 13 ani, convinsa de gasca de la bloc. Scoala a abandonat-o dupa ce a terminat clasa a XI-a. A fost ultimul contact cu realitatea. S-a trezit peste noapte ca, impreuna cu iubitul, fura din magazine, ca sa aiba bani de droguri. Stia ca nu face bine, dar nu se putea opri.
Drogurile sunt destul de scumpe, iti trebuie milioane pe zi ca sa te droghezi si nu aveam de unde sa iau sumele astea. Cred ca am dat 2 case si 2 masini pe droguri daca stau sa socotesc, nu era zi sa nu o fac.
Ioana a fost prinsa de mai multe ori la furat. Pana la urma, plangerile au ajuns in instanta si s-a trezit condamnata la inchisoare. Pentru ea a fost sfarsitul. Atunci i s-a oferit o sansa nesperata: sa intre intr-un program de dezintoxicare si sa-si refaca viata.
Acum, Ioana isi termina studiile. E casatorita, are o fetita si vrea sa ajunga asistenta medicala.
Consumatorul de droguri este o persoana bolnava in primul rand, care necesita un tratament nu este o persoana care trebuie marginalizata, pusa la colt si data deoparte, spune Laurentiu Dobre, Coordonator Centru de Asistenta Integrata a Adictilor.
Plecand de aici, Agentia Nationala Antidrog a pus bazele unui program de reintegrare a consumatorilor infractori. La finalul a 2 ani si jumatate, 34 de tineri au scapat de dependenta de droguri si au inceput un drum lung spre o viata normala. Unii incearca sa-si intemeieze o trupa.
Castigul? Statul cheltuieste mai putin pentru reabilitarea acestor tineri, decat daca i-ar tine dupa gratii. In plus, ii ajuta sa scape de patima drogurilor, patima care i-a transformat in infractori.