S-au deblocat angajările la stat, cu 90.000 de posturi. Care sunt sectoarele cele mai atractive
Peste 90.000 de români s-ar putea angaja într-o instituție de stat, odată cu deblocarea posturilor în sectorul bugetar. Sunt scoase la concurs sute de posturi rămase libere, cele mai multe în educație, sănătate și în instituții de forță.
Cele mai vânate sunt posturile care presupun atragerea de fonduri europene, pentru că în cazul lor se acordă și un plus de 50% la leafă. Statistica arată că la finele anului trecut o cincime dintre posturile vacante erau în sectorul bugetar.
La ANAF București tocmai au fost scoase la concurs peste 300 posturi. Se caută inspectori, casieri, consilieri și auditori, iar salariile sunt atractive. De pildă, un auditor cu experiență ajunge la 7.400 de lei net.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
La finele anului trecut, numărul locurilor de muncă vacante se ridica la aproape de 42.000, fără a fi luate în calcul posturile libere din domeniul apărării și securității naționale. De de la 1 ianuarie, restricțiile la angajările de la stat au fost ridicate, și ar fi nevoie de peste 90.000 de oameni numai în administrația centrală și în instituțiile subordonate Guvernului.
O cincime din toate locurile de muncă vacante erau în sectorul bugetar - cele mai multe posturi fiind în administrația publică, sănătate și educație. Unele dintre cele mai vânate posturi din instituții sunt cele în care se poate lucra cu fonduri europene, pentru că cei care au pe mână astfel de proiecte își pot adăuga la venituri jumătate de salariu. De pildă, la Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene, un expert de contractare a proiectelor câștigă 7.600 de lei net, iar un referent – 4.800 de lei.
Avantajele jobului la stat
Aida Chivu, specialist în resurse umane: „Mediul de stat va avea mereu un avantaj față de mediul privat, sunt mult mai multe facilități: timpul, orele alocate jobului și chiar liberele pe care le are un angajat la stat, există diferențieri destul de mari între salariile la stat versus privat. Angajații au mai multe beneficii - vouchere de vacanță, zile libere, work-from-home, pe care mediul privat nu le pot oferi în totalitate.”
Cele mai multe posturi libere sunt în educație - aproape 22.000. Sunt căutați educatori, învățători, profesori, dar și personal administrativ. În Apărare, sunt doriți peste 15.000 de oameni, iar în sănătate, numărul se apropie de 13.000.
Ana Vișian, marketing manager platformă de joburi: „Joburile la stat sunt, în continuare, în interesul candidaților, par a fi din zona aceea stabilă, bine plătită, comparativ cu mediul privat, unde există evaluări anuale, bianuale. La stat, creșterile salariale vin pe structură fixă, de la stat.”
Potrivit Consiliului Fiscal, salariul mediu din sectorul bugetar, de peste 7.000 de lei brut, este cu 30% mai mare decât cel din privat.