Ajutorul dat de stat celor care au rămas fără loc de muncă
Cei care şi-au pierdut slujbele în ultimele luni ar putea găsi mai uşor de lucru, în viitorul apropiat.
Firmele primesc subvenţii pentru a angaja, până la sfârşitul anului, şomeri din categoriile cele mai vulnerabile, printre care şi cei de peste 50 de ani. Statul le asigură 50% din salariul brut, dar nu mai mult de 2.500 de lei, timp de un an.
Mioara a lucrat până nu demult la o cafenea din Braşov. „S-a închis pentru că nici nu mai mergea în ultima perioadă de când a fost pandemia. Am depus actele pentru şomaj şi acum aştept să vină şomajul, dar între timp îmi caut loc de muncă".
Şi Florian din Târgovişte a rămas şomer la 55 de ani. Combinatul metalurgic în care a muncit toată viaţa concediază aproape 1.000 de angajaţi.
Florian Pascal, angajat concediat: „Societatea pentru care am lucrat a făcut o concediere colectivă şi noi, personalul peste 50 de ani, cu toate că ne dorim să avem un loc de muncă, să muncim, din păcate din cauza vârstei pe care o avem nu ne mai găsim pe nicăieri.”
Reporter: „Ce vă spun angajatorii?
Florian Pascal: „Am depăşit cu mult vârsta până la care ne mai pot angaja".
Situaţii similare găsim şi în judeţul Argeş.
Dana Herișanu, purtător de cuvânt AJOFM. „Avem un număr de 6.452 de persoane înregistrate în bazele de date ale AJOFM Argeş, acest număr cumulând şomeri indemnizaţi şi şomeri neindemnizaţi".
Reporter: „Când aţi rămas şomeră ? Are legătură cu pandemia ?”
Femeie: „Acum două luni, da, cu pandemia, din cauza pandemiei”.
Reporter: „Câţi ani aveţi ?”
Femeie: „56 !"
În toată ţara, peste 79.000 români au fost concediaţi de la declararea pandemiei şi până la sfârşitul lunii iulie.
Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunţat că acordă subvenții acelor firme care angajează oameni care şi-au pierdut locul de munca din motive neimputabile lor şi care au peste 50 de ani, ori între 16 şi 29 de ani.
Se acordă 50% din salariul brut al angajatului, timp de un an
Liliana Dragomir, director AJOFM Brașov: „Angajatorii pot beneficia de această sumă, este vorba despre 50% din salariul brut al angajatului pe o perioadă de un an de zile, având obligativitatea aceştia ca să menţină relaţiile de muncă cu angajatul încă 12 luni".
Ajutorul nu poate depăşi 2.500 de lei pe lună pentru fiecare salariat. Suma este atractivă pentru administratorii unei fabrici de lactate din Sibiu, la fel şi ideea de a angaja oameni trecuţi de 50 de ani.
Magda Horhat, administrator fabrica de lactate: „Este un sprijin real pentru că practic ar reduce costul cu 50% din salariul brut. Angajaţii trecuţi de o anumită vârstă, în cazul acesta de 50 de ani, credem noi că sunt nişte angajaţi responsabili şi care vin în spate cu o experienţă profesională".
Sprijinul oferit de stat se aplică și în cazul angajării celor care au lucrat în străinătate iar acum au revenit în ţară. Ajutorul se acordă doar pentru contractele de muncă ce vor fi încheiate până la 31 decembrie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: pandemie, angajari, concedieri, someri,
Dată publicare:
09-09-2020 20:14