S-a schimbat procedura pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu. Arafat: Erau unele aberații

Ultima actualizare: 30-06-2021 14:22
Raed Arafat
Guvernul României

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunțat, miercuri, că s-au adus modificări la legea 307 din 2006 privind apararea împotriva incendiilor.

Astfel, conform lui Arafat, au fost eliminate anumite prevederi care împiedicau obținerea acestei autorizații. 

“Impactul acestor modificari care sunt menite sa vină pentru simplificarea procesului de autorizare privind securitatea la incendiu, debirocratizarea și reducerea poverii administrative pusă prin normele actuale și supravegherea pieței produselor pentru construcție și a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor”, a declarat Raed Arafat, într-o conferință, suținută la Guvern.

"Erau unele aberații pe care le-am eliminat", a adăugat Arafat. 

Care sunt principalele schimbări

 

Arafat a precizat câteva dintre noile prevederi.

Una dintre acesteri prevederi privește exceptarea de la obligația de obținere a avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu în cazul lucrărilor care urmăresc preponderent îmbunătățirea altor cerințe fundamentale ale construcțiilor.

"Ce înseamnă asta? Sunt avute în vedere lucrările de consolidare, intervențiile la acoperișul clădirii care constau în lucrări de înlocuire și a suportului acesteia, precum și cele pentru extenderi sau schimbări de destinație ale unor încăperi aparținând construcțiilor existente, în vederea amenajării grupurilor sanitare, camerelor tehnice ori lucrări.

Asta înseamnă că unele lucrări se vor putea desfășura mult mai simplu, mai usor fără să facem rabat la siguranță, dar sunt multe lucrări care erau blocate în așteptarea autorizațiilor și avizelor. De acum, se va simplifica acest lucru", a punctat șeful DSU. 

Arafat a precizat că există și unele excepții în actul normativ. 

"Stabilirea termenului pentru obținerea autorizației de Securitate la incendiu până la data de 31 decembrie 2022 pentru construcțiile și amenajările pentru care se face dovada alocarii fondurilor necesare sau a încheierii de contracte pentru proiectarea lucrărilor pentru conformarea cosntrucției. 

Daca există probe că avem finantare și că lucrările se vor desfășura se poate amâna până la sfârșitul lui 2022", a continuat Arafat. 

Șeful DSU a arătat că a fost simplificată și etapa de avizare prin stabilirea unui document simplificat, anume scenariul de securitate la incendiu preliminar care are drept consecință facilitatea obținerii aurorizațiilor de construcție și demararea investițiilor.

"Crearea posibilității ca pentru obiectivele de investiții publice avizul să se emită în etapa de studiu de fezabilitate sau documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și evitarea reluării procedurilor dacă apar lucruri mai târziu", a adăugat Arafat. 

Șeful DSU a insistat asupra faptului că toate aceste masuri "nu înseamnă cî siguranța va fi mai puțină, dar erau lucruri care întârziau".

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO