S-a dat undă verde exploatărilor de gaze din Marea Neagră. De unde câștigă statul român
În criza energetică, agravată de războiul din Ucraina, parlamentarii noştri au dat undă verde pentru exploatările de gaze din Marea Neagră.
Din pricina regimului fiscal rigid de până acum, investitorii opriseră orice demers. Odată trecută și promulgată această lege, guvernul ne promite că România va deveni un jucător important pe piața gazelor.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Primul proiect va demara luna viitoare. Avem certitudinea că la sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care va intra în sistem.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Este vorba despre zăcămintele de la Midia. Conform estimărilor, vor putea fi extraşi un miliard de metri cubi de gaze pe an de către americanii de la Black Sea Oil. Următoarele pe listă sunt zăcămintele de la Neptun Deep, tot în Marea Neagră, dar și de la Caragele, pe uscat. În total, zăcăminte estimate de aproape 100 de miliarde de metri cubi de gaz vor fi exploatate nu mai târziu de 2027.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: „România câștigă din redevență, care este undeva la 13%, câștigă din impozitul pe venitul suplimentar, România câștigă din impozitul pe profit al companiilor, din numărul de locuri de muncă care au fost create, care se vor crea, din TVA, și cred că cel mai important lucru, România devine independentă energetic și nu mai avem probleme de aprovizionare cu gaze naturale.”
În baza legii offshore adoptate de deputați, statul va percepe un impozit pe profitul suplimentar de la 15% la 70%, dacă prețul sare de 85 de lei/MWh, iar companiile vor putea să-și deducă până la 40% din cheltuielile de investiții. La final, statul ar urma să câștige aproape 60% din investiție.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: „România va deveni un jucător regional important. Restul, cu tot respectul, e cancan”
Statul român va avea prioritate la cumpărarea gazelor extrase și doar ce nu avem nevoie va fi vândut pe piața externă. Astfel, în următorii ar, nu doar că ne vom asigura necesarul de consum, ci am putea deveni și exportatori, promit oficialii. Legea adoptată merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.