Scandal la dezbaterile privind proiectul Legii offshore. Simion l-a numit ”hoț” pe ministrul Energiei
Proiectul legii offshore a intrat, marți, cu scandal în dezbaterea comisiilor de buget, finanţe şi pentru industrii ale Camerei Deputaţilor.
Comisiile de buget, finanţe şi pentru industrii din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil, marţi, proiectului legii offshore.
Majoritatea parlamentarilor prezenţi au votat "pentru" raport favorabil.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Au fost şi patru voturi "împotrivă", ale reprezentanţilor AUR.
La începutul dezxbaterilor, liderul deputaţilor AUR, George Simion, a protestat faţă de faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a aşezat, în sala de dezbateri, între reprezentanţii mai multor firme, printre care și OMV Petrom.
"Domnul e reprezentant al OMV Petrom, acesta e ministrul Energiei. (...) Nevastă-sa are o benzinărie la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa noastră. E un hoţ (ministrul Energiei - n.r.)! Hoţul - OMV! Bravo!", a susţinut Simion.
După acest scandal, ministrul Energiei şi-a schimbat locul în sala de şedinţe.
În replică la scandalul provocat de AUR, social-democratul Daniel Suciu s-a adresat deputaţilor AUR, afirmând că ”a înţeles că pe agenda de astăzi era spectacol”.
”Nu puteţi, trei parlamentari ai unui singur partid, să luaţi ostatic o sală întreagă şi o comisie întreagă”, a spus Suciu, potrivit News.ro.
”Domnul Suciu, vă credeam mai patriot. Daţi în administrare statului austriac gazele din Marea Neagră”, a răspuns Simion.
Parlamentarii au cerut preşedintelui de şedinţă să cheme chestorii sau paza să îi dea afară pe cei de la AUR. În cele din urmă, dezbaterile au continuat în comisiile reunite.
Ulterior, și deputatul AUR Dan Tanasa a făcut un mic scandal, aruncând acuze la adresa lui Cătălin Niță, director executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze.
George Simion a declarat că legea offshore este foarte importantă şi nu înţelege graba cu care actul normativ este trecut prin Parlament, beneficiarul gazelor din Marea Neagră fiind o companie de stat care nu aparține statului român, ci a celui austriac.
"Este o lege foarte importantă care intră în circuitul Camerei Deputaţilor şi în câteva zile este votată şi nu înţelegem motivul acestei grabe. Cam în aceeaşi componentă am fost şi am votat - a trecut prin comisiile noastre - legea compensării la energie electrică şi la gaze şi acum hotărâm sau o să hotărască majoritatea din acest Parlament că principalii beneficiari şi decidenţi asupra gazelor din Marea Neagră să fie alţii - o companie de stat, dar nu a statului român, ci a statului austriac. Nu înţelegem graba şi sperăm să discutăm punct cu punct, amendament cu amendament această lege, nu cum s-a făcut cu legea compensării. Atunci a ieşit ceva scris pe genunchi", a afirmat Simion, potrivit Agerpres.
În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că, odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma.
"Odată cu începerea exploatărilor din Marea Neagră, statul român, România va produce practic mai multe gaze decât va putea consuma. Avem timp până la sfârşitul anului 2026, 2027 să ne pregătim în aşa fel încât să consumăm cât mai mult şi vom deveni şi un furnizor de securitate energetică regională", a susţinut Virgil Popescu, la dezbaterea în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor pe proiectul legii offshore.
El a menţionat că proiectul a fost iniţiat împreună cu liderii coaliţiei de guvernare.
"Este un proiect de lege care vrea să deblocheze investiţiile din Marea Neagră. Să nu uităm că legea care a fost aprobată în Parlament în anul 2018 practic a blocat investiţiile din Marea Neagră. (...) Acest proiect de lege vine să deblocheze, asigură stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ, elimină un prag de impozitare de sub 85 de lei în condiţiile în care probabil preţul de cost, din estimări, se apropie de această cifră şi nu este normal să impozităm ceea ce este preţ de cost şi asigură, pe de altă parte, un mecanism al statului roman ca, în caz de criză, să asigure cu prioritate aprovizionarea României şi, de asemenea, o verificare a contractelor bilaterale, tocmai pentru a preîntâmpina posibile probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a României", a explicat Virgil Popescu.
Legea offshore
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor din această săptămână, pentru a fi dezbătut sub rezerva depunerii raportului din partea comisiilor de specialitate.
În 11 mai, proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Proiectul legii offshore, care a fost depus pe 15 aprilie la Parlament, reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât la perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime şi stabileşte că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.
Actul normativ este semnat de liderii celor trei partide din coaliţia de guvernare - preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, liderul UDMR, Kelemen Hunor, precum şi de ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi de liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: george simion, lege, deputati, Parlament, aur, senatori, offshore,
Dată publicare:
17-05-2022 11:17